22

petak

ožujak

2013

BITKA NA NERETVI

Politička situacija u Metkoviću, kako se približavaju lokalni izbori, svakim je danom sve uzbudljivija i napetija. Konačni ishod još je neizvjestan zbog niza specifičnih razloga, a neki od njih su i mogućnost da neki od kandidata «glasuju u Remetincu» umjesto u svojem Metkoviću. Svi koji tu političku utakmicu promatramo sa strane, ne možemo ne primjetiti da se po aktualnom gradonačelniku Stipi Gabriću Jambi, udara iz svih raspoloživih «oružja» te svim dostupnim sredstvima, od radija, internet portala, blogova, tiskovina te sudskim optužnicama i anonimnim prijavama. Da se našalimo, recimo da se ovaj konačni obračun s Jambom može lovačkim žargonom nazvati i «otvorenim lovom» na čovjeka koji je do jučer bio glavni «lovac» i neprikosoveni vladar u gradu na Neretvi.



Ja sam stoga odlučio svoj današnji tekst nasloviti «Bitka na Neretvi» jer ona to doista i jest. Protiv Jambe i njegove samovolje stvaraju se tako široke koalicije, lijeve ili desne, sve ne bi li ga napokon netko od njegovih oponenata maknuo iz «fotelje» koju grčevito brani već skoro dva desetljeća. Mediji su od njega stvorili «brend», ne postoji nitko u Hrvatskoj tko nije za njega čuo, a apsurd je utoliko veći ako se zna da je Neretva poznatija po Jambi negoli po mandarinama. Jedan je od najpoznatijih tajkuna, nekad sveprisutan u nogometu, rukometu i košarci, njegova dobročinstva pamtimo još od Tuđmana i njegove Ankice, kupnje slika na hercegovačkim aukcijama održavanima po lokalnim krčmama u Čitluku i Posušju i sl. u posljednje vrijeme je ipak u medijima spominjan u «negativnom» kontekstu.

Optužnice za slučaj «vaga», «Razvitak» i sl. njegova su svakodnevica. Previše je on toga htio kontrolirati, u svemu odlučivati i nastojeći biti «samaritanac» to nekako od očiju javnosti sakriti. Prošlo je međutim vrijeme u kojem je pod zaštitom HDZ-a i Luke Bebića držao «za testise» cijeli Metković i pola Neretve, a boga mi i dobar dio Županije. To je naravno i skupo plaćao, svojim djelovanjem okupio je tako mnoge «sumnjive» tipove koji su za njega odrađivali prljave poslove, imao je ili još uvijek navodno ima ljude u metkovskom sudu, katastru, domu zdravlja i da ne nabrajam dalje. Isto tako nije štedio novac da kupi povjerenje birača i sugrađana, financirao je autobuse hercegovaca da mu daju glas na izborima, pomogao je mnoge obitelji na razne načine, bilo materijalne bilo u uslugama i stvorio je golemu vojsku podupiratelja oko sebe.

O Stipi Gabriću Jambu može se napisati knjiga memoara od sigurno par tisuća stranica, ali ja to ne želim na svojem blogu i učiniti pa sam samo naveo neke od njegovih brojnih eskapada. Svi mi imamo svoje mišljenje o njemu, neki ga podozrivo gledamo kao ratnog profitera i tajkuna, a neki kao «uspješnog» gospodarstvenika i političara čiji su jednim dijelom uzori Bandić i Mesić, najpoznatiji hrvatski populisti i demagozi.



Jambo je danas, ako tako mogu reći ili se jednostavno sebično nadam, na zalasku svoje političke karijere. Utjecaj mu je u Metkoviću i dalje jak, ali je zasigurno nedovoljan da ponovno postane gradonačelnik. Mogu naravno i pogriješiti, ali s obzirom na njegovu trenutačnu financijsku «snagu» skeptičan sam vjerovati u njegov novi mandat, jer je Stipe Gabrić Jambo u očima velike većine svojih građana «državni neprijatelj» broj jedan. Kupnja glasova njegov je magnet za mase pa u nedostatku novca i utjecaja, njegova ličnost neće dovesti do tolike podrške kakvoj se on nada. Da je otpočetka radio ispravno, a ne bahato kako zapravo jest, ne bi danas prebrojavao glasove po ulicama već bi mirno spavao čekajući izbore.

Od ostalih pretendenata na fotelju, nekako je najzanimljivija i najeksponiranija lista mladih u Metkoviću, NL Most, koja je proizašla iz udruge Narenta i koja ne štedi truda i vremena da se stavi u poziciju da sutra bude ta toliko željena «nova snaga» na političkoj sceni. Krasi ih jedan elan i pozitivna energija, kojom svakim danom k sebi privlače sve više sugrađana. Ova nezavisna lista ujedno je i prva krenula u pripremu izborne kampanje, pred nekoliko mjeseci su se službeno predstavili, pokazujući time i svoju ozbiljnost i političku odgovornost. Neokaljani i neopterećeni, u svakom slučaju odlučni su u nakani da «uzmu Metković Jambi i vrate ga građanima». Kao kandidata za gradonačelnika izabrali su mladog doktora Božu Petrova, koji svakim danom pokušava osvojiti svoje sugrađane novim projektima koje pišu njegovi kolege s liste, vojska od desetak mladih i obrazovanih metkovaca, kojima je aktualna Jambina politika ugasila sve šanse za zaposlenje i prosperitet u vlastitom gradu.



Koliki je zapravo pritisak na njegovim leđima, svjedoče i brojne neugodnosti kojima je svakodnevno izložen, uznemiravaju ga telefonom i vrijeđaju na ulici, kao uostalom i većinu njegovih kolega iz «Mosta». Ulozi su golemi i Jambo ne preže ni pred nasiljem, fizičkim ili verbalnim, kako bi zastrašio svoje političke protivnike i im pokaže «tko je gazda». Kao zaključak ovog osvrta vezanog za ovu nezavisnu listu, kažimo kako imaju velike šanse iznjedriti svojeg gradonačelnika, ukoliko Petrov uđe u drugi krug i stvori kritičnu masu nezadovoljnih Jambom pa samim time i odnese pobjedu u ovoj teškoj i neizvjesnoj borbi.

HDZ u Metkoviću danas vodi poprilično «sumnjiv» čovjek, Nikola Oršulić, osoba «dvojbenog morala» kako se barem o njemu govori. Njegov izbor na unutarstranačkim izborima proteklog proljeća mnoge je iznenadio pa samim tim i umanjio realne šanse HDZ-u da se nada pobjedi na predstojećim lokalnim izborima u svibnju. Činjenica je da je i on sam toga svjestan, pa stoga kao gradonačelničkog kandidata izabire Hranislava Gašpara, dojučerašnjega šefa porezne uprave u Metkoviću. Njegove šanse za ulazak u drugi krug ili eventualnu pobjedu su upitne. Mnogo je razloga za ovu pretpostavku: nije «pravi» metkovac već vuče porijeklo iz vrgoračkog kraja, poreznik je po profesiji pa samim tim nije ni popularan i kao treće, on i nije bio prvi izbor za kandidata već je rezultat navodnog kompromisa. Ima uteg da je u dvadesetak godina, koliko je na čelu porezne uprave u Metkoviću, zatvarao oči pred svim «kriminalnim radnjama» i gomilanju novca sumnjiva podrijetla u džepove «uspješnih poduzetnika», a danas ga neki od tih istih «sumnjivaca» podupiru u naumu da sutra postane gradonačelnik.

HDZ u Metkoviću na izbore izlazi u koaliciji s HSP-AS, HSLS-om te HSU-om. Ovo je isto jedna dvojbena koalicija jer su upravo HSLS i HSU do jučer bili u «talu» s Jambom i njegovim HSS-om, te se danas pokušavaju «oprat» od te koalicije. HSP-AS nadalje, pristao je na ovu koaliciju iz čistog interesa, simpatični M.Bulum i nije neki politički poznavatelj, pa se zbog viših interesa poklonio diktatu iz Zagreba i nagrađen je navodno pozicijom dogradonačelnika.

SDP-HNS su ovdje koalicijski partneri, slabi su i jedni i drugi, pa su se lako povezali. HNS je također nedavno osnovan, dok SDP ima određeni utjecaj, ali poprilično su «inferiorni» u ukupnoj aktivnosti na političkoj sceni Metkovića. Nemaju neke prevelike šanse na ovim izborima, možda tek uspiju ugurat jednog ili dva vijećnika u vijeće, barem u ovoj konstelaciji snaga kakva je danas.



HSP (Srb ex-Đapić) je ovdje isto bitan igrač, kao dojučerašnji Jambin (privatni) partner, Ivica Volarević poznatiji kao Buć, pokušat će se izboriti za drugi krug u izborima za gradonačelnika. Iako ga se Jambo pokušao riješiti, Buć se iz Remetinca vratio još odlučniji da pokuša srušiti svojeg bivšeg prijatelja Jambu i u tome ne štedi ni novca ni vremena. Volarević zna o Jambinom vladanju Metkovićem jako mnogo, usudim se reći čak sve, pa ga to čini možda i najopasnijim po Jambu, od svih navedenih kandidata i stranaka. Buć koristi službenu web stranicu svoje stranke da udara po Jambi dokumentima, optužbama i provokacijama, te to čini svakodnevno. Koliko je odlučan u svojem naumu, ne libi se pozvat Jambu i ostale na javno sučeljavanje kandidata, a do sada taj poziv koliko mi je poznato nitko nije prihvatio.

S obzirom na sve, ma koliko se to činilo nemoguće i donekle neozbiljno, HSP na čelu s Volarevićem ima realne šanse učiniti ove izbore itekako neizvjesnima, jer vjerujte, Buć zna kako iskoristiti i okrenuti sve moguće i nemoguće birače na svoj mlin!

Siguran sam da ćemo još pisati na temu izbora u Metkoviću jer službena kampanja još uvijek nije započela, a kako je krenulo biti će sve zanimljivija i neizvjesnija.

Oznake: Metković, izbori 2013, BITKA NA NERETVI

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.