27

srijeda

ožujak

2013

Otac Domovine protiv tri koalicije?!

Kako se polako primičemo toliko spominjanim lokalnim izborima, koji će se održati 19.svibnja, tako se i sve više političkih križaljki polako privodi kraju. Točan broj političkih stranaka ili koalicija, koje će se pojaviti na izborima u Opuzenu, još je daleko od konačnog ali se neke opcije polako naziru. Koliko smo mi kao građani zadovoljni s opet istim ili prilično sličnim izborom političkih lica na našoj lokalnoj političkoj sceni vidjet ćemo već kad za to dođe vrijeme. Ako sumiramo sve dostupne informacije, očekuju nas tako otprilike sljedeće liste:

1. Koalicija AHSS, SDP I HSU
2. Koalicija HNS-HSS
3. Koalicija HDZ-HSLS
4. HSP Ante Starčević

Uz ove četiri navedene očekujem i barem jednu nezavisnu listu, hoće li to biti MOST ili Jure Stanić ili netko treći, zasad je sve u teoriji. Ne isključujem ni nekakvu novu ili čak možda fiktivnu(?) stranku jer su ulozi preveliki.



Ako pratite našu lokalnu politiku, siguran sam da su Vam za oko zapele neke zanimljive «konfrontacije» kojima ćemo svjedočiti, pa krenimo redom:

Već smo najavili da će se tako u lijevoj strani političkog ringa naći A-HSS, SDP i HSU. Biti će uzbudljivo pratiti kako će se ponašati njihovo biračko tijelo jer se stari eSDePeovci dobro sjećaju prijašnjih pregovora s M.F. i njegovih stavova te 2005. kada su posljednji put pregovarali o koaliciji. Tada se nisu dogovorili zbog njegove toliko spominjane taštine i mrvica koje im je nudio, da bi eto danas bio širokogrudan, svjestan da mu je ovo možda i posljednji pokušaj da pobijedi svog mrskog «(ne)prijatelja». Politički svjetonazor M.F. tako je bliži desnici nego političkoj ljevici, na kojoj se trenutno nalazi sa svojim partnerima, pa se pitam hoće li biračko tijelo ove koalicije zbilja prihvatiti njegovu kandidaturu ili će okrenuti leđa «socijaldemokratima» i svoj glas dati možda nekom svjetonazorski «prihvatljivijem» kandidatu, pretpostavljam HNS-a ili HSS-a. Postavlja se pitanje i koliko je uopće važno iz koje je stranke budući gradonačelnik, nama na lokalnoj razini to i ne bi trebalo biti možda toliko bitno koliko njegova sposobnost, karizma ili nešto treće, uz uvjet da će uopće biti izabran novi.

Ulazeći u dublju analizu, tih stotinjak glasova SDPa su uglavnom glasovi starijih sugrađana, koji se nisu postidjeli svojeg svjetonazora, kao neki drugi koji su se bez neke prevelike muke preobukli iz crvenog u plavi kaput i danas nam mudruju o «komunistima». Upravo ti «crveni» glasovi meni su u ovoj koaliciji nekako dvojbeni jer ne vjeruju AHSS-u, pamte M.F. i njegove eskapade u posljednjih tridesetak godina pa sam skeptičan da bi ti isti esdepoeovci baš tako olako pristali povjeriti mu svoj glas na izborima. Ova koalicija svakako može i iznenaditi, ako se poslože stvari, ali je s druge strane i «kašeta brokava» sjetimo li se M.F. i njegova beskrupuloznog dodvoravanja HDZ-u na prošlim izborima.



Dogodi li se nešto slično kao i te posljednje 2009., uvjeren sam da će AHSS bez obzira na koaliciju, pokušati «unovčiti» svoje glasove odnosno vijećnike. Tada je AHSS sa svoja dva vijećnika, nudio svojih 300 ( točnije 286) glasova HDZu u zamjenu za fotelju predsjednika Gradskog vijeća, što je bez razmišljanja HDZ prihvatio i tako pobijedio u drugom krugu izbora za gradonačelnika s tim glasovima, kao što smo već pisali. Međutim, M.F. je tu izigran jer HDZ nije stranka koja drži do svojih obećanja, pa na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća, koalicija HDZ-HSLS za predsjednika predlaže svojeg kandidata, M.Š. poznatijeg kao Ćuno i bez prevelike muke, natpolovičnom većinom izabire istoga. Tako se M.F., povrijeđen i ponižen, prometnuo u najvećeg protivnika HDZa u cijeloj lokalnoj oporbi odnosno u posljednje četiri godine. Svjedočili smo njegovim čestim pojavljivanjem u medijima gdje je ukazivao na sve nepravilnosti u radu gradske uprave, podjeli zemlje, oko spomenika narodnom heroju i sl. Zato danas i imamo ovakovu koaliciju, široku frontu pod vodstvom čovjeka koji je odlučio pod svaku cijenu pobijediti HDZ, a da pritom preostala dva koalicijska partnera, slijepo mu vjerujući, ne znaju u što se zapravo upuštaju jer AHSS definitivno nije partner koji je politički pouzdan.



U lokalnom političkom centru i dalje stoje HNS i HSS koji su ipak na pragu nekakvog dogovora oko zajedničkog izlaska na izbore, što im je očito sudbina namijenila. Imaju svoju «seljačku» bazu i samo zajedno mogu postići zapažen rezultat, nakon odlaska SDP-a i izdaje već dogovorene koalicije. O njihovom kandidatu za gradonačelnika još se ne zna ništa, neka imena su se spominjala, HNS se službeno ne oglašava, a na svojoj web stranici ne spominje predstojeće izbore. Sigurno je da imaju golemu potporu iz Zagreba, a to je jaki adut u rukama. Opuzen je inače u cijeloj Županiji, uz Dubrovnik jedini grad gdje ova stranka može očekivati kvalitetan rezultat. Stoga je središnjica u Zagrebu odlučila maksimalno pomoći ovom ogranku, kako organizacijski tako i financijski. HNS je trenutno jedina politička stranka u Opuzenu koja ima svoju web stranicu, dok se neke stranke oglašavaju putem društvenih mreža.



Opuzenski HSP Ante Starčević tako je na svojem Facebook profilu objavio da na izbore ide samostalno, sa svojom listom i kandidatom za gradonačelnika. Nisu doduše naveli s kojim će kandidatom izaći pred birače, već su tek rekli da će uskoro objaviti njegovo ime. Kako smo već pisali, očito su se uspjeli izboriti za svoju listu jer ih HDZ nije uspio «zarobiti» u koaliciju. Ova pravaška lista tako će «udariti» na desno biračko tijelo i pokušati osvojiti mandat u gradskom vijeću. Nekakvom analizom, procjenjujem da će u tome i uspjeti jer u Opuzenu postoji određeni broj «pravaških glasova», dok je razočaranih hadezeovaca isto nemali broj pa će se i oni prije opredijeliti za HSP AS nego za AHSS ili HNS. O projekciji samih mandata u jednom od sljedećih članaka. Što se tiče spomenute konfrontacije, indikativno je s koliko žara HDZ prilazi koaliranju s ovom strankom tamo gdje mu je to potrebno, primjer županija te gradovi Metković, Korčula i vjerojatno Dubrovnik, dok tamo gdje je uvjeren da će pobijediti zapravo ni ne želi dijeliti «plijen», samim tim podcijenjujući snagu ove opcije i zanemarujući sporazum Karamarko – Tomašić. Tako ćemo imati predizborni skup županijske liste HSP AS-HDZ-HSU-HSLS u Opuzenu, a na lokalnoj razini oni su zapravo na različitim stranama u političkoj borbi.



Što se tiče koalicije HDZ-HSLS nema nekih značajnijih vijesti, tajnovitost je njihov način rada pa je do informacije izrazito teško doći. Preostaje nam da čekamo. Oni su zapravo toliko opijeni svojom vlašću da su ponovno uvjereni u novu pobjedu, zaboravljajući pritom da više nemaju moć kojom bi izvlačili narod na birališta, jer su taj isti narod i njihovo povjerenje velikim dijelom iznevjerili – ta zemlja bi ih možda mogla ovaj put i pokopati. Takav stav nije ni loš u političkom smislu jer im podiže samopouzdanje, ali može biti i dvosjekli mač. U kuloarima se može tek čuti da je jedan mali dio hadezeovaca dosta skeptičan prema cijeloj stvari i izbornoj strategiji, dok je neki opći stav da oni nisu ništa zapravo od svojeg biračkog tijela izgubili i hrabro idu po peti mandat. To nije za čuditi, ipak je to najjača opcija u Opuzenu. Nek im je sa srećom.

Spominjala se ovih dana i inicijativa za formiranje NL Most u Opuzenu, hoće li do njihove kandidature i doći, teško je prognozirati. Naša mladost je nažalost talac interesa (i straha) svojih roditelja i njihovih političkih križaljki, pa samim time i možebitne «odmazde» od strane vlasti, u slučaju da se njihova djeca usude ići protiv te iste vlasti. Neki od njih se očito boje i da bi mogli ostati bez posla. Bilo kako bilo, sigurno da ne bilo zgorega da se ta ista vlast zapita, koji su motivi te iste djece da razmišljaju o kandidiranju? Siguran sam da nije ovo blagostanje u kojem živimo! Tako imamo jedan društveni paradoks u kojem očekujemo mlade ljude u politici, a s druge strane oni strahuju za vlastitu egzistenciju. Vladajući siju strah kao onomad KP, a nose u svojem imenu naziv Demokratska. Slično je i u Sjevernoj Koreji – službeno se zove Demokratska Narodna Republika, a o Sjevernokorejskoj demokraciji ne triba ni govorit! Pametnomu dosta!

Kad protiv nekog lika čovjek ne bi mogao da kaže ništa osim onoga što može da dokaže, povijest ne bi bila ni napisana. (Samuel Johnson)

Oznake: Otac Domovine protiv tri koalicije?!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.