06

subota

travanj

2013

Groblje Sv.Roka: prijedlozi i kritike

Jedna od kvalitetnijih priča u Opuzenu u protekle četiri godine svakako je projekat proširenja groblja Sv. Roka koji polako postaje jedan civilizirani prostor u našem gradu. Kako sam već ranije spomenuo, sviđa mi se koncept koji je tradicionalni dalmatinski, groblje na brdu koje se nekako transformira u amfiteatarski oblik s obnovljenom crkvom Sv. Roka u svojem središtu. Nove grobnice uzdižu se prema jugozapadu jer se sa jugoistočne strane groblje više ne može širiti, a osobito me veseli da se mislilo unaprijed, pa je izgrađen i put do skoro same crkve Sv. Roka.



Obnova crkve sv. Roka tako je prošle godine sasvim dovršena, obnovljena je u potpunosti njezina fasada, učvršćeni su i temelji, provučena struja, ugrađen razglas te obnovljena njezina kompletna unutrašnjost. Okoliš same crkve je donekle uređen, popilani su čempresi pa je sama crkva tako zasjala u centru našeg groblja. Bilo bi dobro da se u daljnjem uređenju groblja razmisli i o kvalitetnijem održavanju ovog prostora od strane komunalne ili nekog drugog. Meni je idealan primjer groblja, dubrovačko Boninovo, gdje postoje punktovi na kojima se možete koristiti svim potrebnim alatima da biste uredili svoj grob. Lopatice, metlice, kante, špine za vodu te kante za smeće sve je ono što je potrebno i ne iziskuje preveliki trošak za jedno groblje, dapače daje mu jednu dozu šarma i urednosti (i nitko ih ne krade).



U daljnjem uređenju trebalo bi se razmisliti i o očuvanju nekih starih grobova ispred same crkve, gdje počivaju stare opuzenske obitelji o kojima danas nema tko brinuti; Šarić, Oman i ostali. Trebalo bi se također povesti računa i o starim općinskim grobovima koje je vrijeme malo nagrizlo. Vjerujem da će se i staze po cijelom groblju malo urediti, mislim na sve one puteljke koji su danas „u zemlji“ odnosno posuti iglicama od borova i sl. Ne znam da li je u projektu obnove i spomen križ našim braniteljima poginulima u Domovinskome ratu, on je nekako ostao sa strane, malo se pogubio u cijeloj ovoj priči. Ne bi možda bilo loše razmisliti o njegovom premještanju na neko bolje mjesto na groblju. Kažem, ne znam što se s njim planira – samo nagađam i predlažem.

Što se tiče pristupa samom groblju ono nije dobro riješeno, iz Podgradine se dolazi skalama izgrađenima poodavno i kojih ima previše, ali tu se ne može nešto značajnije promijeniti, možda ne bi bilo loše u budućnosti postaviti kakvu ogradu radi naših starijih sugrađana koji bi se osjećali mnogo sigurniji dok se penju tim skalama. Zanimljive su mi i križne postaje, projekat započet pred dvije godine, ali taj dio iziskuje znatna financijska sredstva i daleko je od kraja, ipak je to ukupno 14 spomenika.

S druge strane pak, stoji ta mrtvačnica koja mi se nimalo ne sviđa, jednostavno se ne uklapa ako smijem iskreno reći. Kao zanimljivost je bitno napomenuti da je ovaj projekat dobio nagradu iako znam da nas velika većina ne podržava tu betonsku građevinu. Ne znam jeste li primijetili, ali mene zanima kako nešto ovakvo može dobiti nagradu dok u isto vrijeme projekt ne sadržava pristup za invalide? Danas je nepojmljivo da se nešto gradi, a da ne sadržava pristup osobama s otežanim kretanjem. Da ne govorim o povorci s pokojnikom, gdje se ljudi koji nose „kapsu , sataru noseći je“. Činjenica je da je teren brdovit i donekle nepristupačan, ali ovakav pristup groblju je neprimjeren.

Mrtvačnica je inače izgrađena u vrijeme Olivera Provića i ovo je njegov najveći „promašaj“ za mandata, barem po mojem sudu. Uz određene preinake, možda bi se neke stvari koje bodu oči i otežavaju kretanje, mogle i promijeniti, ali mi je međutim žao da su mnogi naši susjedi dobili puno ljepše i kvalitetnije riješene mrtvačnice, dok smo mi eto tu priliku propustili. I sami znate koliko je neugodno primati sućut pod onom nadstrešnicom, kada pada kiša ili puše bura, „šuka“ sa svih strana. Kažem loše, nažalost.

Što se tiče parkirališta na fortici, ono je prošireno i uređuje se još pa ćemo njegov konačni izgled vidjeti do izbora valjda. Eto, ima pohvala i pokuda, ideja i prijedloga pa se nadam da ćemo na kraju dobiti groblje kakvo zaslužujemo.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Volio bih kada bismo zajedno kroz komentare skrenuli pažnju i možda naveli još neke prijedloge, te se nadali da će ih odgovorni uvažiti i sprovesti u djelo.

Oznake: Groblje Sv.Roka: prijedlozi

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.