20

srijeda

ožujak

2013

EUROPSKI IZBORI

Pred nama su za tri tjedna europski izbori, 14. travnja izaći ćemo na birališta i izabrati svoje predstavnike u Europskom parlamentu. Iako se očekivalo da ćemo imati istodobne izbore za svoje predstavnike i u Europskom parlamentu i u jedinicama lokalne i regionalne uprave (čitaj: općine, gradove i županije), to se iz nekog razloga nije dogodilo. Predsjednik RH donio je nakon konzultacija sa premijerom Milanovićem i svitom odluku, kojom se izražava poštovanje prema EU na način da se ipak zasebno održe spomenuti izbori iako je to totalno besmisleno! Kao građanina me ljuti da se uzalud baca 82,5 milijuna kuna na spomenute izbore, iako će se sljedeći redovni izbori za «europarlament» održati već za godinu dana.



Nadalje, lokalni izbori će u velikoj većini gradova i općina biti dvostruki, odnosno općinski načelnici i gradonačelnici neće velikim dijelom dobiti potrebnu većinu u prvom krugu. Ne zaboravimo da će se jednim dijelom događati i nepravilnosti pa će se na tim izbornim mjestima ponoviti ponegdje i cijeli ovaj izborni ciklus da ne kažem cirkus.

Ovo je, da zaključim s financijskog aspekta, velika pljuska politici štednje koju ova Vlada provodi. Čisto sumnjam da je Linić kao resorni ministar sretan zbog ovakvog bacanja novca u vjetar. Mogli smo taj novac dati u Vukovarsku regiju i pomoći tamošnjem stanovništvu, ali eto što se može, to je visoka politika.

Što se tiče samih izbora, izbornih lista i izbornih kandidata protekli tjedan svašta smo čuli i vidjeli. Zapamtili smo dakle kako se na engleski kaže «ljudi nam moraju vjerovati» oliti «PIPL MAST TRAST AS»!!! Ispalila je tako naša Ingrid i ostala živa. Ovakva izjava stajala ju je mjesta na izbornoj listi kandidata za EP pa ćemo je nastaviti slušati na hrvatskom jeziku, koji joj je očito puno bliži od nekog tamo engleskog – tko uopće govori tim jezikom još!?

U ponoć su inače zaprimljene i posljednje liste svih političkih stranaka i nezavisnih lista koje će se natjecati za fotelju u Bruxellesu ili «BRISLU» kako bi naša Ingrid to rekla.
Vjerojatno ona neće biti i jedina koja će ponijeti sličnu titulu, kandidata sa svih lista ima na pretek, koji su sličnih oralnih dosega, pa stoga dobro naćulimo uši. Ovakvih primjera smo imali još, najpoznatije je bilo ono Jadranke Kosor, kada je na graničnom prijelazu dočekivala turiste i prosula se izjavom nekom turistu: «Si ju dej after jestrdej» odnosno vidimo se prekjučer. Ali eto, iznenađenjima nikad kraja. Bivši predsjednik Mesić nije npr. ni pokušavao eksperimentirati s engleskim, ali ga nisam čuo ni da govori ruski – iako taj jezik navodno poznaje i njime se zna služiti odnosno govoriti.



Nama je ovdje u Opuzenu najzanimljivije kako će proći snažne liste, HDZ i SDP. Pretpostavljam da će biti i glasova za neke druge stranke odnosno liste, ali glavna borba ipak će se mislim odvijati kod ove dvije političke opcije odnosno dva politička bloka. Što se tiče kandidata, najjača oporbena stranka, HDZ je na listu postavio kao prvu, bivšu gradonačelnicu Dubrovnika Dubravku Šuicu te kao šestu Ružu Tomašić, predsjednicu HSP Ante Starčević koja živi na Korčuli. Njih dvije istaknuo sam iz razloga što su obje s područja naše županije. Politički analitičari svakodnevno razvlače njih dvije kao neke od dojučerašnjih glavnih protagonista inicijative «Ne u EU» s posebnim naglaskom na Ružu Tomašić. Ruža je trenutno u nezahvalnoj situaciji jer je njezin politički zaokret tu najoštriji, previše je toga izgovorila protiv tog «Beograda na sjeveru», a danas bi htjela tamo imati kancelariju i podeblju «buštu».

Izjava R.Tomašić od ranije u jednom intervjuu: Ruža Tomašić: Nisam više protiv ulaska u EU, jer sam shvatila da će nam i kad uđemo u Zajednicu trebati domoljubna stranka koja će znati čuvati hrvatske nacionalne interese.
Bilo bi zanimljivo znati kako se u grobu osjeća dr. Ante Starčević kad čuje svoju nasljednicu. Može li on uopće pratiti njenu logiku? Ona je za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, jer će tamo trebati štititi nacionalne interese!

To je, usporedbe radi, kao da njemu nakon što je rekao "ni s Bečom ni s Peštom" odjednom sine, kao gospođi Ruži, pa odlući ići i s Bečom i s Peštom, da bi od njih mogao štititi nacionalne interese!

Izjava Karamarka: – Nadam se dobrom rezultatu, dokazat ćemo na toj realnoj anketi kako stojimo u hrvatskoj javnosti – rekao je Karamarko te dodao kako je na listi i predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić, iako je bila protiv ulaska u EU, jer je njena stranka "korigirala svoje stavove, a da nije, ne bi ni bili u koaliciji s obzirom na to da je HDZ duboko i čvrsto za EU."

Prošlogodišnji referendum o pristupanju RH Europskoj Uniji, održan 22.01.2012., pokazao je nadalje da je Opuzen po tom pitanju dosta nezainteresiran i prilično podijeljen. Prema rezultatima referenduma vidimo da se tek polovica upisanih birača u Gradu Opuzenu odlučila uopće izaći na birališta, njih 1.512 od upisanih ukupno 2.824 na pet biračkih mjesta. Za EU je tada bilo njih 813 ili 53,77% dok je protiv pristupanja glasalo njih 687 ili 45,44%. Vidljivo je da nedostaje cca. 500 birača što je zapravo većinom HDZ-ovo biračko tijelo. Dapače, neki od mojih sugrađana pa čak i neki prijatelji koji su u HDZu, nisu se libili javno reći da je njihova stranka u Opuzenu protiv referenduma i EU, iako je upravo HDZ taj koji je na državnoj razini bio pod Sanaderom glavni zagovaratelj tog projekta. Tu je naravno i cijela pravaška scena na razini zemlje bila protiv EU, a ljevica je bila naravno za. Iskreno, takav stav u Opuzenu me iznenadio, ali mislio sam da je to mišljenje rijetkih sugrađana. Rezultati su pak pokazali da nisu lagali.

Zato me danas zanima, pod uvjetom da su ovi moji navodi na koje se pozivam uopće točni, kako će sutra HDZ i pravaši motivirati svoje biračko tijelo u Opuzenu ili uopće u Hrvatskoj? Vjerojatno je i to jedan od razloga zašto je predsjednik HDZ-a Karamarko bio žestoko protiv odvajanja lokalnih i europskih izbora. Pristaše desnog centra su pretpostavljam zbunjeni, jer dobivaju signale koji su unatrag godinu dana potpuno kontradiktorni. HDZ, a posebno Jadranka Kosor koja je potpisala Ugovor o pristupanju EU, s državne razine pozivali su na podršku, dok su ih u lokalnim sredinama navodno od toga navodno odgovarali. U isto vrijeme, spomenute Šuica(?) i Ruža Tomašić, vode bitku s medijima zbog mijenjanja svojih stavova oko EU i svoje kandidature za mjesto u Beogradu pardon Briselu. Jedva čekam da se sve ovo skupa završi i zaboravi.

Da ne bi izostavili bitan podatak,recimo da će i naša susjedna općina Slivno imati priliku birati "svog" kandidata za EU. To je poznati "gromovnik s juga" Denis Šešelj koji se ne ustručava javno reći "da će tu tvorevinu rušiti iznutra" ako bude izabran! Šešelj je među kandidatima A-HSP-a kao posljednji na listi.

Ukupno je pristiglo 28 kandidacijskih lista, pa izuzev onih poznatih imamo i stranku mladih, abecedu, zelene, bolje i moderne, obiteljsku i piratsku stranku te nezavisne seljake među ostalim.

Što se tiče samog postupka glasovanja, radi se o tzv. preferencijalnim listama odnosno izbornim listama na kojima se od birača očekuje da zaokruži redni broj izborne liste i ako to želi jednog od 12 ponuđenih kandidata. Hrvati će prvi put imati priliku glasovati na ovakav način pa se nadam da će se nevladine organizacije i DIP potruditi narodu točno objasniti kako da zaokruže svoje favorite.

Na kraju ovog današnjeg teksta, pozivam Vas da izađete na izbore, jer je to Vaše Ustavno pravo i Vaša građanska dužnost, i zaokružite svojeg kandidata i/ili listu. Nama se, kao što to nerijetko biva, rezultati izbora neće vidjeti u «takujinu» dok je za ovih 12 «žigosanih» ovo prilika života.

Oznake: Izbori za EU, Opuzen, EUROPSKI IZBORI

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.