13

ponedjeljak

svibanj

2013

OSVRT: Koalicija HSS-HNS - IZBORNI PROGRAM



Koalicijska lista HSS-HNS provela je i još uvijek provodi jednu drugačiju (pred) pred izbornu kampanju, više HNS nego HSS trudi(o) se uvesti mnogo novina na političkoj sceni i njegov rezultat pokazati će koliko su u tome uspjeli. Već sam u nekoliko navrata spominjao raznorazne akcije koje su u Opuzenu provodili nebili se približili narodu i stekli više simpatija odnosno bili prepoznati kao HNS, a ne kao „Čulićeva stranka“. Bilo je ovdje i nekih kontroverzi (salata) i nesretnih poruka (očistimo Opuzen od smeća(?)) ali su predstavnici ove koalicije ipak nedodirljivi šampion predizbornog igrokaza u Opuzenu. Mlada struja HNSa tako se pokušava dokazati kroz niz drugačijih inicijativa što im uvijek ne polazi za rukom jer se za realizaciju istih prvo treba „svidjeti“ glavešinama i tradicionalistima – starijim članovima stranke.

Ova opcija je tako kompenzirala svojim akcijama svekoliko lutanje i neodlučnost svojih vođa oko izbora gradonačelničkog kandidata, koalicijskog partnera i ostalih pitanja na koje nisu bili u stanju na vrijeme donijeti efikasan i nedvosmislen odgovor. Inertnost i trgovina HSSa nanijeli su određenu političku štetu „narančastima“ jer je pravo pitanje što bi se dogodilo da su kojim slučajem „otpilili“ HSS i nastavili sami ovu propulzivnu kampanju. Ovako, bez prvog mjesta na listi koje je pripalo HSSu, narodnjaci (njihovi članovi) su malo nezadovoljni ovakovom završnicom nakon tolike uložene energije i sredstava u kampanju – predaju nositelja stranci koja je (ipak) u rasulu(?).

Kako god bilo, izborni program kojim se žele svidjeti narodu je možda i najkvalitetniji od svih, u njega je uloženo dosta truda i pokazali su da žele kvalitetom preuzeti vlast u Opuzenu. Transparentnost u radu javne uprave – dobrodošla inicijativa o kojoj ja ovdje već evo puna dva mjeseca „kukam“ pa se nadam i ostvariva, uz napomenu da isto očekujem(o) od svih koji sutra osvoje vlast. Njihov program (naglasak u tekstu je na HNS) mogu sažeti u 3 osnovne riječi: INFRASTRUKTURA - GOSPODARSTVO - TURIZAM

Suradnja s ministarstvom poljoprivrede i državnim agencijama
ovdje sam već sve rekao, obveza je svima ista.
Oživiti gospodarstvo
možda malo preopćenito, ali opet svi znamo što moraju napraviti oni koji sutra pobijede i počnu vladati – staviti u funkciju postojeće resurse i gradska poduzeća
Navodnjavanje i kanalizacija
nemam što dodati, nastavite gdje su drugi stali.
Uređenje prometnica
opet preopćenito, ali nije ni uređenje cesta baš znanstvena fantastika, dakle ostvarivo.
Centar za poduzetništvo i predpristupne fondove
pozdravljam ovu inicijativu, ovakvih primjera ima sve više u RH pa će i kod nas niknuti barem jedan. Uz podršku središnje vlasti u Zagrebu jako ostvarivo.
Gradsko kino = Dom kulture
ova točka je postala glavna kod svih političkih stranaka, pa kao što sam pisao u tekstu kino zvano čežnja nemam što dodati.
Fotosafari, Ušće i turizam, biciklizam
potrebno je samo dobre volje i vizije, ostalo dolazi samo po sebi.
Kultura i sport
ova točka je malo previše općenita, ali je detaljnije razrađena kroz zasebnu strategiju i kaže

U 2012. Godini sredstva iz proračuna Grada Opuzena namijenjena za djelatnosti kulture, sporta i mladih iznose ukupno: 830.000,00 kn, dok su u 2013. godini na istim pozicijama planirana sredstva su u iznosu od 945.700 kn. Spomenuta ulaganja su isključivo donacije iz proračuna raznim kulturno-športskim udrugama za financiranje održavanja manifestacija i sl. Trenutno se sredstva troše stihijski, bez određenih razvojnih planova i prioriteta. Na godišnjoj razini Grad raspisuje natječaj za navedena sredstva bez točno određenih prioritetnih područja i fokusa djelovanja. Prijedlog javnih potreba sastavlja gradska služba bez konzultacije kulturnih vijeća iako je Zakonom o kulturnim vijećima obveza sastavljanja vijeća prilikom procjene kvalitete predloženih programa od strane organizacija koje se natječu za sredstva.

Ovaj način rada nema dugoročne učinke na razvoj društvenih područja grada posebice negativno utječe na razvoj nezavisne kulture, sportskih projekata te projekata mladih. Udruge i ustanove nemaju mogućnost apliciranja za višegodišnje programe i projekte te im je financiranje iz sredstava gradskog proračuna gotovo simbolično i nedostatno za pokrivanje polovice ukupnih troškova. Kao primjer možemo istaknuti Opuzen Film Festival, šestodnevni program koji okuplja 12.000 posjetitelja, a financiran je iz gradskog proračuna u iznosu od 14.000 kn što je u postotku tek 8% ukupnih troškova programa. Vidljiv je i loše razrađen sustav financiranja i upravljanja Gradskom knjižnicom i čitaonicom koja uopće nema odobrena sredstva za organiziranje različitih programa u prostoru knjižnice, iako je za iste programe iskazan interes iz uprave knjižnice i građana grada. Jedni od negativnih primjera ulaganja u kulturu su: Likovni salon Opuzen kojem u proračunu za 2012. uopće nisu odobrena sredstva za rad i Amatersko kazalište Opuzen koje u 2012. godini nije dobilo dotaciju, dok je u proračunu za 2013. predložena dotacija od 5.000 kn naprosto sramotna za udrugu koja okuplja velik broj amaterskih glumaca i proizvede dvije predstave godišnje.

O proračunskim sisavcima i proračunom izgladnjelima svi sve znamo, potreba za ravnopravnim dijeljenjem novca i prostora za rad istih je prijeko potrebna i dobrodošla - pozdravljam i vjerujem u ovo ostvarenje.

Izgradnja spomen parka „palim“ borcima
ovo „palim“ je katastrofično i arhaično, totalna asocijacija na partizane i Drugi svjetski rat – ostalo pozdravljam.

Ono što je važno napomenuti je to kako je ovaj program samo smjernica u našem radu. Program kontinuirno dorađujemo prema potrebama građanki i građana Opuzena, jednako kao što to planiramo raditi putem istraživanja javnih potreba građanki i građana u Opuzenu kako bismo na potrebe kvalitetno odgovorili. Program je svakako podložan promjenama, izmjenama i popravcima u kontaktima i prema željama onih kojima je namijenjen - stanovnicima Opuzena. Osnovni cilj je vratiti vlast građanima i to je smjernica kojom se vodimo u svakom programskom dijelu.



Zaklada koja bi se brinula za financiranje potreba kulture, sporta i mladih je hvalevrijedna, možda i najkvalitetnija točka svih izbornih programa ovih izbora, a o njoj međuostalim kažu:

Osnivanjem lokalne zaklade koja bi se bavila kulturnom, športskom, i politikom mladih riješili bi se dugoročni problemi na koje nailaze lokalne institucije koje se bave navedenom problematikom, uveo bi se red u korištenje gradskih sredstava te bi se ostvarile i određene uštede u gradskom proračunu prilikom ulaganja u razvoj navedenih djelatnosti na lokalnoj razini. Samim predloženim konceptom pretpostavka je da bi se u trogodišnjem periodu povećala sredstva Zaklade za 1/4 ili 1/3 trenutnih sredstava koja Grad ulaže u navedena područja, dok je dugoročna prognoza takva da bi sredstva koja Grad uloži u Zakladu na godišnjoj razini bila udvostručena kvalitetnim radom Zaklade. U dijelu koji se odnosi na financiranje Zaklade moguće je vidjeti predloženi način sudjelovanja Grada u proračunu Zaklade.



Svi benefiti koje bi ovakva Zaklada donijela društvu su, kako navode:

Osnivanjem Zaklade otvara se put lokalnim projektima u kulturi i projektima za mlade prema Europskim fondovima. Osigurava se stabilno višegodišnje financiranje i razvoj kulture, sporta i projekata mladih na području grada. Sredstva koja su do sad trošena stihijski, prema osobnim simpatijama i rodbinskim odnosima bila bi isključivo fokusirana na razvoj i poticanje djelatnosti.
Što je najvažnije, povećalo bi se povjerenje građana u institucije obzirom da bi građani bili uključeni u sami proces donošenja odluka o dodjeli sredstava kroz vijeća Zaklade, a zaklada bi poslovala na transparentan način putem pozitivnih primjera na državnoj razini. U ovom trenutku teško je nabrojati sve pozitivne efekte uspostavljanja Zaklade, ali pretpostavka je kako bi kratkoročni pozitivni efekti ovakvog načina upravljanja bili vidljivi već u drugom mandatu Ravnatelja/ice Zaklade.



Projekat solarne energije
je za svaku pohvalu i na njega nemam većih zamjerki, ali nisam ni stručnjak za obnovljive izvore energije te ne želim pametovati po tom pitanju, ali važnost energije osobito iz obnovljivih izvora svima nam je poznata

Osnovna načela kojima se vodimo i u kojima vidimo novi Opuzen su: javnost, transparentnost i partnerstvo s građanima. Inzistirat ćemo na trajnom obrazovanju i transparentnosti rada tijela gradske uprave kako bi ona postala učinkovit i nekorumpiran servis na usluzi građanima.
U sljedećem mandatu, u cilju poboljšanja efikasnosti i transparentnosti gradske uprave, pokrenut ćemo sljedeće inicijative:


- Otvorena vrata – Slobodan pristup informacijama iz područja rada gradske uprave bilo kojem trenutku. Mi želimo biti na usluzi građanima 24/7
Sanjam dan kada ću živjeti u društvu koje se barem želi približiti građanima Njemačke, Danske i sličnih uređenih društava gdje je vlast na raspolaganju građanima u svakom trenutku. U RH također imamo sličnih primjera, uglavnom je to Istra i Međimurje.

- Novi Opuzen želimo graditi zajedno s građanima. Svim građanima će vrata gradske uprave biti otvorena za nove ideje i ponuđena besplatna i stručna pomoć u realizaciji istih. Pohvalno, možda i preveć entuzijastično.

- Video prijenos svih sjednica gradskog vijeća prenosit će se uživo na Internet stranicama grada Opuzena.
Izvrsna ideja, ako mogu Keruma snimati cijeli dan valjda mogu i našeg Pićula.

- Mjesečni Gradonačelnikov izvještaj o radu u formi video poruke bit će dostupan na stranicama Grada.
Zanimljivo, Milojko čini čuda, UrbiEtOrbi TV :)

- Uvođenje bežičnog i besplatnog pristupa internetu na području Grada naš je prioritet u razvoju modernog Opuzena. HOT SPOT, svaka čast - nije lako, ali je ostvarivo. Što će reći Mudrinić?

- Uvođenje sustava izdavanja dokumenata u ingerenciji grada putem interneta sukladno trendovima novih tehnologija.
Ova je stepenica više u svakom smislu, svjedoci smo da sve više gradova u RH radi na sličnim projektima - dakle ostvarivo.

Na kraju poručuju:
Mi gradsku politiku ne želimo donositi sami već u partnerstvu s građanima. Naš krajnji cilj je vratiti vlast građanima i otvoriti vrata gradske uprave.

Ova koalicija čiji program predstavljam danas, na krilima entuzijazma HNSa ima veliku šansu postati bitan čimbenik u sutrašnjem Opuzenu, mjestu koje vapi za novim ljudima, novim investicijama i novim uzancama vladanja. Bez obzira na sve "nedostatke" koje im možemo predbaciti, zaslužuju kvalitetan rezultat na ovim izborima u nedjelju i toplo se nadam da će građani nagraditi i prepoznati njihove programe, ideje i proaktivnu izbornu promidžbu.

PREDNOSTI: dobra predizborna kampanja, odličan program, entuzijazam, mnogo mladih u logistici, mladi čovjek nosi listu (HSS)
NEDOSTACI: odugovlačenje s kandidatom za gradonačelnika i koalicijskim partnerom, nemaju nositelja liste za GV iz svojih redova (HNS), nekoliko ocvalih kandidata na listi iz HSSa
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CRTICA IZ "ŽUTOG TISKA"
Moram se osvrnuti i na neke pokušaje da se ova politička opcija „učini“ Bezbožnom ili socijalističkom (čitaj: protiv crkvenom), što je bio cilj desnih radikala iz susjedne nam općine. Pogađate, radi se o nedavnom posjetu predsjednice HNSa i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, koja je navodno odbila ući u Crkvu, na poziv jednog člana HSSa. Ovdje se zapravo radi o najobičnijoj podvali i izmišljotini koja ima za cilj diskreditirati HNS i V.Pusić, ali da bi bio faktografski točan navodim sljedeće:
Član HSSa (M.D.) u trenutku na koji se ovaj radikal poziva nije ni bio uz Vesnu Pusić pa joj nije ni mogao ponuditi da uđe u Crkvu, već joj je to ponudio jedan drugi član što je ona ljubazno odbila, jer kako je sama rekla, „ne bi bilo u redu ući u Crkvu za vrijeme Sv. mise i svojom prisutnošću izazvati određene reakcije koje bi skrenule pozornost vjernika sa mise na nju kao javnu ličnost.“
Ne znam opet da li je Vesna Pusić praktična vjernica ili ne, što je ovdje manje važno ali ću navesti da razumijem njezine razloge jer se dobro sjećam kada su prije dvadesetak godina na takav način u Crkvu ušli tadašnji predsjednik Sabora Domljan i Vlado Šeks, pa je misa gotovo prekinuta zbog njihovog nekulturnog(?) „upada“. Mislim da je tko je želio razumjeti shvatio poantu.

Oznake: Koalicija HSS-HNS - IZBORNI PROGRAM

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.