28

nedjelja

travanj

2013

Kratki osvrt

Subotnje jutro u mistu osvanilo je pod parolom „Jedna smo duša, jedan smo glas...“ Slogan je to izvučen iz pisme Đanija Stipaničeva, kojom lokalni hadezeovci pokušavaju animirati svoje glasače da na emociju zvanu „Hajduk i Neretvanac“, izvuku koji glas više nego zaista zaslužuju. Činjenica jest da je lokalna glasačka mašinerija aktualne vlasti u Opuzenu dobrano naslonjena na udrugu Torcida, kao što sam već ranije pisao, objašnjavajući razloge njihove izdašne potpore kroz gradski proračun, pa se tako može čuti i obrada spomenute pisme specijalno na temu Opuzena i ovih izbora koji su pred nama.



Sve skupa mi je to nekako i simpatično, ta sinergija koja pogoni „hajdučko srce“ i aktualnu vlast, ali se zapravo postavlja pitanje gdje nas takva politika vodi? Ovakav prizeman način vladanja masama je u konačnici isprazan, povodeći se onom latinskom „Kruha i igara“, nakon nekoliko pijanki i ispečenih janjaca, narod se budi mamuran, boli ga glava te se kada mu se krv opet vrati u mozak, osjeća prevarenim i iskorištenim. Rezultat je ovog pijančevanja nove četiri godine vladanja iste politike i istih ljudi.

Možemo li se mi uopće iskoprcat iz ove ponovljene utakmice, filma koji se neprestano ponavlja svake četvrte godine, sa istim glumcima, sličnim parolama i ustajalim projektima? Koalicija „troskot“ tako je opet na dobrom putu da osvoji vlast, dHondt im daje veliku prednost pred konkurencijom, a nama koji se ne mirimo s ovakvom politikom, ostavlja tek prostor za borbu riječima u internetskom ringu.

Udruga Balatura s druge strane, ovu predizbornu utakmicu svakim danom čini svojim aktivnostima sve zanimljivijom. Anketa na ovom blogu se u par sati preokrenula u njihovu korist pa će biti interesantno pratiti daljnji razvoj ove političke ideje. Humor koji ih oplemenjuje nama ostalima je zbunjujući utoliko što ni sami ne znamo hoće li Balatura na kraju predati svoju kandidaturu ili neće? Neke informacije govore da se neće kandidirati dok drugi tvrde da hoće. Ako ipak odluče pokušati, nekih stotinjak glasova će uzeti, barem tako mislim, a čije glasove mogućom kandidaturom otimaju uopće ne mogu prognozirati.

Cirkus je dakle pred vratima, a oni i dalje skupljaju potpise za svoju listu. Bilo bi odlično kada bi svojim nastupom privukli ljude koje politika uopće ne zanima, onih 800-900 birača koji izborni dan provedu daleko od biračkih kutija, ne želeći se zamarati tuđim obećanjima i floskulama.

***

Neizvjesnost je glavno obilježje svih kampanja u našem okruženju, u Metkoviću je vjerojatno siguran drugi krug borbe za prevlast između MOSTa i Jamba, ostali se ne snalaze dovoljno ili su kompromitirani ili neozbiljni; u Pločama se stvaraju blokovi za rušenje Kreše Vejića, SDP na čelu s Karamatićem i Srzentić sa svojom nezavisnom listom – drugi krug je prilično izvjestan. U manjim općinama, Kula Norinska i Zažablje te Slivno, HDZ će vjerojatno zadržati primat i osigurati svoje pozicije i sljedeće četiri godine. U sljedećem članku ću malo pobliže prokomentirati neretvansku političku scenu.

Oznake: kratki osvrt

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.