26

petak

travanj

2013

Čovik je čoviku Vuk

Koalicija lijevog bloka na čelu s mr. MF nije uspjela pronaći kvalitetnu osobu koja bi se prihvatila kandidature za gradonačelnika Opuzena, te je nakon dugog nagovaranja kandidaturu ipak prihvatio magistar Filipović. Nevoljko, ali ipak se odlučio zbog „odgovornosti prema narodu“, kao i talijanski predsjednik, osamdesetsedmogodišnji Giorgio Napolitano nekidan. Čestitam. Zadivljuje me taj kult ličnosti, taj čarobni vonj karizme, kojom zrače neki ljudi, da eto i najzagriženiji protivnici politike spomenutih, nalaze načina da opravdaju vlastito svrstavanje u redove takvih političkih ikona. Ako volite ili još bolje, znate čitati između redaka, shvatili ste ...

Uporno ponavljam, dajte mladima da upravljaju, dajte mladima priliku da pokažu da znaju, hoće i mogu! Kad opet, nakon mojih 30 tekstova, čitam iste fraze, iste vijesti iz pera istog novinara, kao da je danas 1997. a ne 2013. godina: „Autohtona hrvatska seljačka stranka (AHSS), SDP i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) potpisali su koalicijski sporazum u gradu Opuzenu za predstojeće lokalne izbore. Marinko Filipović (AHSS), Ana Lozina (SDP) i Željko Bačić ( HSU) suglasni su da započnu zajednički raditi na dobrobiti svih građana Opuzena, poglavito na poboljšavanju zapošljavanja i razvoju gospodarstva. Gradonačelnički kandidat Opuzena koalicijske liste AHSS-SDP i HSU je Marinko Filipović koji ujedno nosi listu i za Gradsko vijeće. S.SOLDO“

Pa magistre, mogli ste barem nekome drugome dati prvo mjesto na listi – ovako potvrđujete sve do sada izrečeno, ja i samo ja, žalosno.

Što se tiče Branke Grge Zonjića, našega Vuka, jednostavno ne mogu ništa napisati o njemu – kritizirajte me koliko hoćete, ali ja o barba Branki mislim sve najbolje. U nedostatku ljudi, on je kao pravi stranački vojnik, iako veteran prihvatio svoj vjerojatno posljednji izborni nastup u redovima HSSa. Volio bih da je HSS kvalitetnije organiziran, ali eto nije, pa se i Vukovim nastupom potvrđuje deficitarnost kvalitetnog kadra seljačke stranke.

Možda Vam je promaklo, ali netko je napisao u komentaru da HDZ sprema „spačku“ lokalnom HSPu Ante Starčevića, a na taj komentar stigao je i potvrdan odgovor, kojeg potpisuje „P“, vjerojatno Boja gdje nedvosmisleno kaže da postoji nakana „plavih mudraca“ da sruše njihovu podružnicu. Već se pisalo na ovu temu, gdje sam rekao koliko njihova pojava remeti izbornu križaljku HDZa, pa traže načine da se odupru tim udarcima ispod pojasa. Zasada uspijevaju i jako su blizu cilja, skupljaju potpise za kandidaturu Stipe Vuletića Vule za gradonačelnika – znači misle ozbiljno. Budite hrabri, mladost nam treba ...

HDZ i dalje ne "curi", kuloari su začahureni, možemo samo nagađati što planiraju – opuzen.hr ne oglašava se već punih 15 dana, isto čestitamo uredniku, možda kasni plaća pa štrajka ili jednostavno ne zna što napisati. Uglavnom, 15. travnja 2013. neće biti struje u nekim ulicama, pa Vi koji se koristite vremeplovom, imajte to na umu.

Balatura se polako pretvara u ozbiljnu političku opciju, iz nekakove zezancije njihova politička ambicija prelazi u opipljivu stvarnost pa se samo nadam da ih HDZ nije upregnuo da za njih odrade kampanju. Tako bi ako osvoje mandat imali sigurnu fotelju na koju bi mogli računati, jer sve igra u ovoj utakmici, pa treba misliti i u tom smjeru. Nemojte nas razočarati, budite konstruktivni balaturaši.

Svi čitamo komentare o aktualnim komunalnim nedaćama pa se nadam da će i političke stranke prepoznati istinske potrebe u Opuzenu. Koalicija HSS-HNS objavila je svojih 10 točaka, pa se zalažu za otvorenost i javnost upravljanja gradskom upravom. Ovo je za Opuzen u jednu ruku revolucionarno dok s druge strane, moram reći žalosti da nešto ovakvo mora stajati u programu jedne političke stranke. Sramota za grad i one kojim sada njime upravljaju, ja bih se crvenio na Vašem mjestu, mislim naravno na aktualne.

O ostalim točkama, neke su uvjetno rečeno – normalne: nastavak kanalizacije, navodnjavanja, komunalno uređenje...

Neke su malo smiješne, izgradnja pristaništa za foto safari? Jeste li razmišljali koliki novac ubiru svi ti fotosafaraši, koji siguran sam trpaju u džep bez oporezivanja, a mi bi im trebali još i pristanište izgraditi? Taj dio je totalni promašaj, pa ne sumnjajući u dobru namjeru, moram kritizirati sadašnju politiku koja tolerira ovaj „divljaluk“ dok se novac sliva u privatne džepove nauštrb promocije cijele Neretve. Kada bi Opuzen i ostale općine dobili barem 1 euro po svakom turistu, to bi bio solidan novac, pa bi iz njega trebalo izgraditi pristanište. Uglavnom, ovaj dio treba zakonski regulirati i nadam se da će netko o tome povesti računa.

Legalizacija kina – ovo je misija svih, sramota je da posjetitelji u Opuzenu na svim manifestacijama propadaju kroz one „kineske“ plastične stolice od 20 kuna, pored svih kvalitetnih manifestacija i događanja u Opuzenu, vjerujte, onaj komu pukne stolica pod guzicom, neće pamtiti film, predstavu ili festival, nego sramotu koju je doživio ateriranjem „potleu“! Zato je sramota da naše amatersko kazalište ima premijeru u holu škole, pored tolike dvorane koja već 10 godina „stoji“!!! Centar za poduzetništvo i fondove EU – zvuči obećavajuće, ako ćemo znati iskoristiti ...

Ovaj blog jest neiscrpan izvor ideja za političke programe, pa savjetujem svima koji će sutra sjediti u vijeću da polako pročitaju svaki pasos teksta i svaki komentar čitatelja te naprave sebi fusnote, čini mi se da neki to još nisu učinili – krajnje je vrijeme da to učine.

Oznake: kratki pregled političkih događanja

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.