16

subota

ožujak

2013

Politika i mediji

Prema dostupnim podacima, u proteklih 7 dana, Opuzen UrbanPolitical blog je zainteresirao puno naših sugrađana, stranica je učitana više od tri tisuće puta što je za mene golemo iznenađenje i svakako velika odgovornost. Kao što sam već ranije spomenuo, nedostaje nam kvalitetan medij koji bi na jednom mjestu objedinio sve zanimljivosti iz društvenog života grada Opuzena. Želio bih da to bude radio postaja, a da postojeći opuzen.hr bude ozbiljnije uređen i svakodnevno ažuriran. Tako bi i pritisak, ako mogu biti skroman, na mene kao autora očit bio smanjen.

Zasigurno biste Vi kao i svaki građanin Opuzena i Slivna, voljeli biti na vrijeme informirani o raznim servisnim informacijama koje nam kronično nedostaju. O nestanku struje, vode, sličnim nekim komunalnim informacijama, radovima te naravno vijestima o radu gradske uprave i gradskih poduzeća, škola i ustanova. Ili bi jednostavno željeli poslušati koju dobru pismu. Tako bismo zaokružili sve potrebe ljudi za kvalitetnom informacijom u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Naši stariji sugrađani, koji nisu informatički pismeni ili jednostavno nemaju računalo, nisu u mogućnosti na vrijeme doznati informaciju o održavanju nekog kulturnog, društvenog ili političkog značenja. Koliko se puta dogodilo da Vam je netko rekao, «bio sam na nekoj tribini ili na izložbi» , a Vi kao zainteresirani građanin ili građanka niste ni znali da se tako nešto uopće održava u Opuzenu.

Informiranost građana kod nas se obavlja velikim dijelom putem usmene predaje, javnim info pločama istaknutim na par mjesta u mistu. Za primjer, u Metkoviću se čak i osmrtnice objavljuju na službenoj stranici grada. Za pohvalu je svaka obavijest koja dođe na vrijeme do ušiju (ili očiju) zainteresiranoga. U Opuzenu je npr. čitaniji ili gledaniji lokalni entuzijast Ivo Ožić negoli službena gradska web stranica, jer se čovjek trudi biti ažuran. Mnogo informacija putuje kroz društvene mreže, Facebook i sl. što ne znači da ostali javno dostupni kanali moraju zbog toga u mirovinu. Evo nekidan je jedan čitatelj mojih redaka prokomentirao da sam ja više napisao u 3 dana, negoli je opuzen.hr objavio u dva miseca. To je otprilike nekako i točno.

Ne slušamo svi radio Naronu ili radio Deltu, ali sam siguran da bismo rado slušali Radio Opuzen.

U Pločama je grad vlasnik radio postaje odnosno njezin utemeljitelj te je i dijelom financira, što je uopće ne čini pristranim medijem, dapače, ako ju slušate sigurno ste zapazili koliko se petkom ujutro vremena posveti građanima u emisiji «Pitajte grad». Česti gosti su gradski vijećnici, oporbeni vođe i sam gradonačelnik. U toj emisiji građani/slušatelji postavljaju pitanja i dobivaju odgovore na razna pitanja; komunalna, društvena i politička.



U Metkoviću je situacija nešto drugačija, tamo gradonačelnik Jambo nerijetko toliko zaguši medijski prostor, da otvoreno optužuje, reklamira se ili nerijetko svađa s građanima i svojim oponentima. S druge strane, radio Narona je na proteklim izborima 2009. bila apsolutno pristrana, želeći svoj utjecaj iskoristiti za rušenje Jambe što je poljuljalo njezin kredibilitet. U tome nije uspjela, razlozi su složeni, jer je Jambo mačak sa devet života, pa je uz pomoć «gostujućih» birača pobijedio. U toj utakmici HDZ se toliko ispraznio, i financijski i kadrovski, da se gotovo raspao u frakcijskim borbama. Danas je tamo politička slika potpuno drugačija, jer se Jambo svjestan svoje (financijske) nemoći bori i fizički, napadajući neistomišljenike po ulicama. Jambo ko Jambo, slon u porculanskoj radnji. Očito je i njemu odzvonilo.



U Opuzenu nažalost, kako je svima jasno, nema sluha od odgovornih da se pokrene jedan (nepristrani) medij (čitaj: npr. radio postaja) pa smo svjedoci nekoliko neuspješnih pokušaja političke oporbe da izvrši pritisak na grad(onačelnika) kroz dostupne medijske kanale. Najprije je u medijima istupio M.F., optužujući službenu opuzensku vlast da namjerno izbjegava novinare, da ne pušta nikakve službene informacije u javnost te tim činom zakida građane i sve zainteresirane o aktualnim (i gorućim) problemima, proračunu i kapitalnim zahvatima. Potom se oglasila i kompletna oporba, dakle svi gradski vijećnici iz HSS-a, AHSS-a i nezavisni vijećnici, opetovano tražeći kvalitetnije praćenje sjednica gradskog vijeća od strane novinara.

Njihovi apeli do danas nisu urodili plodom, dapače, ako im je za vjerovati (vijećnicima), gradonačelnik je navodno izjavio «dok je on živ, da novinari neće pratiti sjednice gradskog vijeća». Ovakav tvrdi stav našega gradonačelnika, ako je točna spomenuta izjava koju je navodno izrekao, kosi se sa zakonom jer javnost, kako tamo piše, ima pravo znati što se u njihovo ime odlučuje. On u jednoj svojoj točki kaže:“Tijela javne vlasti obvezna su omogućiti pristup informacijama pravodobnim objavljivanjem informacija o svome radu na primjeren i dostupan način, odnosno na internetskim stranicama tijela javne vlasti ili u javnom glasilu, radi upoznavanja javnosti.“

Nadalje, aktualna vlast je navodno tajila 6 mjeseci problem oko gradskog poduzeća «Poduzetnička zona d.o.o.», da bi kad je oporba dobila informaciju i s pravom negodovala zbog neinformiranosti, od iste te oporbe navodno tražila da ne ide s tim podatkom u javnost. Ovo je potez, ako je zaista točan, vrhunac političke bezobraštine na lokalnoj političkoj sceni. Pa nije ovo ćaćina prćija već jedan Grad!



«Opuzen je u medijima na lošem glasu, pišu se samo negativne stvari i stoga nemamo potrebu izlaziti u javnost» jadikovao je otprilike nekako naš aktualni glavar pred dvi tri godine. Točno , jer su razlozi ovakve percepcije očito jednim dijelom krivnja i njegovog odnosa prema tim istim medijima. Ne možemo očekivati da se u kritičnim situacijama, kada novinari traže izjavu, događa da je gradonačelnik nedostupan, ne odgovara na mobitel, na službenom putu ili jednostavno ne želi dati izjavu. To je neprofesionalno. Jednako tako, u obrnutim slučajevima, voli da se u tim istim medijima poprati njegovo pojavljivanje na otvaranju neke kapitalne investicije, izložbe, proslave ili gostovanje nekog iz Županije, Vlade ili stranke. Sigurno da ni novinari nisu uvijek u pravu, ponekad se ponašaju kao lešinari, ponekad su u službi „drugoga“ ali bez obzira na sve treba se potruditi biti maksimalno profesionalan jer je takva javna funkcija gradonačelnika ili bilo koja druga.

Nije svak ni za medije, ni za kamere ali to je jednostavno opis posla kada si na takvom mjestu. Mediji su odličan alat ako ih znaš okrenuti u svoju korist, rekao je jednom netko.

Oznake: Opuzen, mediji, Politika i mediji

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.