15

srijeda

svibanj

2013

Osvrt: koalicija AHSS, SDP, HSU - IZBORNI PROGRAM


Najpopularniji i naspominjaniji, čovjek s naviše energije od svih kandidata, neumoran i čak preiskusan u političkim vodama, naš magistar ekonomije Marijan Marinko Filipović, predsjednik AHSSa, vodi svoju koalicijsku listu u Opuzenu u jednu neizvjesnu bitku čiji rezultat ćemo saznati u nedjelju iza 20 sati. S jedne strane u narodu prepoznat kao kvalitetan i snalažljiv političar kod drugih pak izaziva „zgražanje“ zbog svoje nesmiljene ambicije da čak i u 72. godini života pokuša još jednom osvojiti zgradu Općine na Pjaci, zajedno sa SDPom i HSUom.

Kako je sam napisao u svojem životnom opusu, a kojeg sam ja naslovio Urbi et Orbi by MF, naveo je gotovo svaku pojedinost u svojem bogatnom životnom iskustvu i tim obraćanjem zaokupio je našu pažnju kao nitko do sada na ovom blogu.
Kako uopće promatrati taj tekst i sve izrečeno u ovoj bitci ni sam ne znam, gledajući sa strane,, svi njegovi navodi su vjerojatno i točni dok je sami pristup tekstu previše egocentričan jer sebe hvali do nebeskih visina što opet dovodi do određene konsternacije među čitateljima. Njegov stil „a la Jadranka Kosor“ tako u prvi plan čitatelju govori da se radi o nekom jako ambicioznom, energičnom i neprikosovenom „osobenjaku“ ali ipak borcu za dobrobit cijele ove naše male regije s naglaskom na Opuzen.

Mišljenja o njemu su dakle podijeljena i svatko ove njegove planove i programe shvaća na svoj način pa ja ne bih o tome jer je zaista napisana na ovom blogu gomila toga.

Kratko ću o programu:

Odričem se plaće za gradonačelnika i iz tih sredstava ćemo nabaviti jedan novi ili dva polovna autobusa, kojima ćemo prevoziti đake, sportaše, umirovljenike i izletnike na kulturna događanja u Dubrovniku, Splitu, Mostaru i drugdje.
• Za plaću odveć populistički jer se u narodu MF nametnio kao „tajkun“ dok o potrebi kupnje autobusa zaista treba razmisliti – pohvalno i izvedivo.

Na pjaci ćemo otvoriti Ured Turističke Zajednice i turističku agenciju u funkciji koje bi bili i novonabavljeni autobusi.
• Odlično, pisao sam već na ovu temu.

Poticati razvoj malog poduzetništva i novih domaćih firmi za otkup i preradu poljoprivrednih proizvoda s ciljem zapošljavanja bar 100-200 mladih Opuzenaca i Opuzenki te UKINUTI PRIREZ OD 10%.
• O poduzetništvu, potporama i sl. već su neki govorili tako da potreba stvaranja novih radnih mjesta nije na odmet – podržavam.

Spasiti od propasti tri razvojna projekta koja su (što vjerojatno niti ne znate!)), otišla u stečaj za bivše gradske vlasti i to :
- Poduzetničku zonu
- Veletržnicu
- Građevinsku tvrtku Glavice d.o.o.

• Sasvim očekivano od njega uz opasku da su Glavice firma u stečaju pa kako god završio-podržavam

Proširiti prometnicu i urediti nogostup kao i pristupke i mulove za brodice i čamce uz obalu Male Neretve u Prantrnovu, kao i uz desnu obalu od Brane u Opuzenu preko Trnova, Grguruše do Crepine tj. urediti ulice Zrinjsko-Frankopansku i Bana Jelačića po uzoru na Seinu (u Parizu).
• O ovoj temi već pisao

Paralelno s točkom 5. završiti kanalizacijski sustav za cijelo područje grada (Trnovo, Grguruša, Buk-Vlaka, Crepina, Pržinovac-Ušće), a ne samo užeg područja grada Opuzena plus Pinovac (gdje živi dosadašnji gradonačelnik). Istovremeno i pročistiti Malu Neretvu, kako bi se umjesto sadašnje septičke jame, ponovo pretvorila u bistru rijeku kakva je bila prije 30 godina kad smo se u istoj kupali i lovili ribu.
• Zaštita okoliša i kvalitetniji pristup rješavanju komunalnih problema-podržavam.

Izgraditi riječnu marinu od Rive do Tvornice (zbog komparativnih prednosti u odnosu na morske) u sklopu koje bi trebao biti sagrađen i veslački dom za sportaše i urediti gradsko kupalište na Velikoj Neretvi.
• Zanimljivo, iako svuči senzacionalistički zasigurno će kad tad nešto slično biti realizirano.

Otkupiti bivšu upravnu zgradu PIK-a „Neretva“ u središtu Opuzena, za potrebe Više poljoprivredne i Više ekonomske škole te đačkog i studentskog doma.
• Njegov najveći doprinos je otvaranje srednje škole, pa je ovo nastavak te ideje i projekta-podržavam.

Bolje organizirati primarnu zdravstvenu zaštitu :
- vratiti laboratorij i hemodijalizu
- uspostaviti treći liječnički tim za grad Opuzen i općinu Slivno
- organizirati cjelodnevno i noćno dežurstvo vikendom.

• Apsolutno potrebno i ostvarivo, sve smo to nekad imali.

Istovremeno raditi na tome da Opuzen postane zdravstveni centar između Splita i Dubrovnika, jer za to postoje realne šanse, obzirom na postojanje zainteresiranih investitora za izgradnju BOLNICE sa 100 LEŽAJEVA sa svim pratećim polikliničkom sadržajima.
• Koliko je ovo realno ne znam, pomalo preambiciozno ali MF nas uvijek može iznenaditi.

Na Ušću izgraditi apartmansko naselje na vodi.
• Jedan od već poznatih projekata na Ušću, vrlo ostvarivo i pohvalno.

Hitno završiti uređenje bivše kino dvorane i taj prostor staviti u funkciju razvoja kulturnog i društvenog života i isti dati na upravljanje i korištenje mladima gdje bi se mogli okupljati, zabavljati i gdje bi bilo prostora za rad opuzenskih klapa, glazbe, OFF-a, dramske sekcije, plesne i foklorne sekcije itd.
• Ne bih previše o „kinu“ jer smo se toga svi već naslušali – podržavam.

Na lokaciji Jasenska nezavršeni objekt obitelji Ančić ili pok. Zvone Franičevića u Smokovu urediti kao starački dom za stare i nemoćne / u kojem bi se moglo smjestiti do 50 starijih i nemoćnih osoba i u kojem bi zaposlenje moglo pronaći 25 mladih osoba.
• Prije dvadesetak godina govorilo se u Opuzenu na ovu temu i naravno nikada nije realizrana, hoće li i kada ne znam.

Nogometno igralište izmjestiti kod spomenika Stjepana Filipovića, a na sadašnjem igralištu izgraditi stambeno-poslovne objekte i višenamjensku dvoranu za učenike srednje poljoprivredne školei dopunskog i alternativnog treninga svih uzrasta nogometnog i rukometnog kluba ili na tom mjestu izgraditi BOLNICU s POLIKLINIKOM.
• I o ovome smo već slušali, zadnji put početkom novog milenija – ostvarivo da, ali realno – mislim ipak ne?

Ovim preseljenjem igrališta moglo bi se uz novo igralište sagraditi motel (kako je prvobitno i bilo planirano) uz koje bi se kao turistička atrakcija uklopila Aleja Velikana u kojoj bi prostor našli naši heroji i Stjepan Filipović i Stanko Parmać kao i svi poginuli heroji u Domovinskom Ratu.
• Svaka ideja o izgradnji hotela i mjesta kojim bi na dostojan način obilježili spomen na sve ljude koji su dali život za Hrvatsku mora se podržati.

Nadograditi dječiji vrtić ili u prostoru propale „Credo Banke“ urediti prostor za jaslice.
• Izvrsno, sve to nekad u Opuzenu bilo, danas se o tome snilo.

Pokrenut ćemo inicijativu za osnivanje muzeja tradicijskih vrijednosti s postavom arheoloških spomenika, tradicijske brodogradnje i slikarskom zbirkom.
• Potreba za nekakvim muzejom uvijek je dobrodošla, trenutno nemamo nikakav-podržavam.

Osnovati srednju glazbenu te Višu poljoprivrednu i Višu ekonomsku školu.
• Škole MF može otvoriti ili ustanoviti daklem, opet ostvarivo.

U suradnji s općinom Slivno :
- Otvoriti ispostavu FINE u Opuzenu
- Otvoriti ured suca za prekršaje (za grad Opuzen i općinu Slivno) u Opuzenu.
- Otvoriti ured javnog bilježnika u Opuzenu
- Vratiti policijsku postaju u Opuzen
- Izgraditi kružni tok prilaznog puta groblju Sv. Roka !!!

• FINA, maybe – ipak je MF bankar
• Potrebno, pozdravljam – koliko realno? Ni sam ne znam...
• Javni bilježnik – genijalno, nitko još nije ni spominjao ovu temu – pozdravljam.
• Policija nam definitivno treba, čak bih tražio interventnu jedinicu J
• Ovu temu pozdravljam, volio bih jedino da neki prometni institut da svoje prijedloge.

Ukupno gledano, program je možda i najambiciozniji od svih, iako kada znamo da je od AHSSa, s određenom dozom podcjenjivanja gledamo na sve navedeno. Bez obzira od koga dolazi, ovaj program može nam dati određene smjernice kako bi se sutra Opuzen profilirao u pravi grad, a ne da kao kakvi seljani za svaku glupost odlazimo u Metković, a za svoje misto nerijetko volimo reći kako ima status grada.

Oznake: Osvrt: koalicija AHSS, SDP, HSU - IZBORNI PROGRAM

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.