22

ponedjeljak

travanj

2013

Pametni "mulci" traže svoje Misto

Službeno se nalazimo u pretkampanji lokalnih izbora, stranke se u ovom trenutku organiziraju oko birokratskih priprema da bi uopće nastupile na izborima odnosno prikupljaju potpise za kandidature svojih pulena za gradonačelnika ili grupe građana traže podršku u vidu potpisa za izlazak nezavisnih lista na lokalne izbore, koji će se održati u nedjelju 19. svibnja 2013.g. Sve kandidature moraju biti kompletirane i službeno predane s danom 02.svibnja gradskom izbornom povjerenstvu Grada Opuzena točno u ponoć.

Od onoga što nas sve najviše zabavlja i zanima jesu osobe odnosno kandidati koji će se natjecati za dobivanje i našeg glasa pa krenimo redom.

Velika enigma je napokon riješena, trakavica zvana koalicija narodnjaci i seljaci, HNS i HSS, napokon su se dogovorili i službeno potpisali koalicijski ugovor, kojim će HNS imati 7, a HSS 6 mjesta na zajedničkoj listi za Gradsko vijeće Opuzena, dok će HNS dati oba kandidata na listi za gradonačelnika. Nakon dugotrajnog traženja gradonačelničkog kandidata Zdravko Čulić, predsjednik lokalnog HNSa pronašao je ni manje ni više nego – sebe. On će dakle biti osoba u vidu narančastog kandidata za budućeg gradonačelnika, dok će mu zamjenica biti Andrea Šimović. Ova njegova kandidatura nije nikakvo iznenađenje ponajviše zbog toga što bi bilo koji drugi kandidat u kampanju ušao prekasno, ali ovako on sam, kao predsjednik lokalne organizacije, taj problem jednostavno nema.

Razmišljao je tako Zdravko predugo, tražio i mozgao, ali ipak nije uspio. Cijela ova priča je složena, njezini segmenti provlače se kroz cijeli niz mojih tekstova gdje sam pisao o pokušajima dogovora kompletne oporbene političke scene o izlasku sa zajedničkim kandidatom, ali opet tu smo gdje smo, jer ma koliko se trudili «srušiti» aktualnu vlast u Opuzenu, činjenica je da je naša oporba opet pobijedila samu sebe, poglavito zbog vlastitih ambicija, nerealnih očekivanja i nekoliko posve neobjašnjivih stavova i čudnih odnosa među njima samima.

O HSSu kao koalicijskom partneru također sam ranije govorio i bitno je reći da sam stava da je ovaj ustupak Zdravke Čulića, da prvo mjesto na listi povjeri mladom Tomi Dujmoviću, meni veliko iznenađenje, posebno ako se zna da je to prvo mjesto uvjetovano. Govorio sam ranije da mi je neshvatljivo nakon tolikog novca i truda uloženog u zadnjih godinu dana u vlastitu kampanju, predati listu u ruke HSSu, onako prilično - rekao bih hrabro, štoviše hazarderski! O ovoj mogućnosti se doduše govorilo u kuloarima, ali ponavljam nisam bio uvjeren da će ga svi prihvatiti kao gotovu stvar. Što se tiče Tome Dujmovića, raduje me što listu nosi mladi i obrazovani čovjek, društveno aktivan, znamo ga kroz djelovanje udruge Stari most te vođu čuvara Isusova groba odnosno žudija. Već smo ustanovili da će ovi izbori biti uzbudljivi i neizvjesni, pa i ovaj odabir svakako doprinosi toj konstataciji.



S druge strane, ovi izbori su zanimljivi i po nekim nazivnicima koji su (gotovo) svima zajednički; svi kandidati za mjesto dogradonačelnika su ljepšeg spola, dakle radi se o kandidatkinjama, barem što se tiče političkih opcijama o kojima je sve već poznato. Nadalje, barem dvije liste za nositelje imaju mlade i školovane ljude, uz Tomu Dujmovića, listu HSP Dr. Ante Starčevića nosi Petar Nikolić Boja, isto nam znan kroz angažman u udruzi Stari most čiji je bio i predsjednik u dva mandata. Njegov udrugaški zamjenik danas mu je predsjednik stranke, Stipe Vuletić Vule tako je pravaški kandidat za gradonačelnika. Raduje da polako dolaze do izražaja ovi «mulci», bilo bi odlično kad bi ih idući put bilo mnogostruko više na izborima.

Preostale dvije liste, HDZ – HSLS i AHSS – SDP – HSU su tradicionalne i/ili konzervativne, barem po nositeljima liste, ako ne bude nekih iznenađenja, to će biti Ivo Mihaljević iz HDZa i mr.Marinko Filipović iz AHSSa. Sigurno da će i oni pokušati na listu ugurati neke «friške» ličnosti, ali ogrezli u stranačku stegu, sumnjam da će za nositelje izabrati neke neopterećene i mlade, a usput školovane kadrove.

Svi smo primijetili da se polako «pumpaju mišići», da bogatije političke opcije ulažu i u vlastite prostorije, pa na pjaci imamo HDZ i HNS vrata do vrata, prave «mrgindžije» u prostoru zgrade Razvitkove pa Jambine «pokojne mesnice», pa kad se već ne otvaraju trgovine, obrti i slični lokali, barem na mjesec dana imamo stranačke stožere. Kako se govori, AHSS je odmah odgovorio na provokacije pa i on razmišlja otvoriti svoj štab na pjaci, kako bi bio u korak s ovim novim trendovima. Kao vrhunac očekujem i da «redikuli» iz Balature odmah krenu u prostorije Marka Krnjevala na istoimenoj adresi pa da ovaj igrokaz napokon dobije pravo ime – lokalni izborni krnjeval!



Što se tiče ostale političke predizborne promidžbe, HNS ne prepušta slučaju nijednu mogućnost da se pojavi u mistu, nekidan su tako prikupljali donacije za kupnju skupocjenog medicinskog uređaja, sve pod palicom njihove ženske Inicijative. Pohvalno, humanitarno se uvijek mora podržati pa ja stoga ovim putem pozdravljam ovu njihovu akciju. Danas za Dan planeta zemlje, HNS je organizirao i akciju čišćenja gradskog parka u Opuzenu, makar simbolično - kako sami kažu. Mislim da ćemo se svi složiti, HNS je apsolutni pobjednik u ovoj pretkampanji, pokazali su da imaju želje i volje nešto učiniti za Opuzen, ostali nerijetko tek govore ili ogovaraju. Bravo. Druge stranke, koliko mi je poznato, sastaju se i dogovaraju programe, još uvijek iza čvrsto zatvorenih vrata i debelih zidova, ali zapaženijih aktivnosti dalje nema. Nema ni službenih kandidatura od strane ovih konzervativno tradicionalnih opcija pa po stoti put kažem – i dalje čekamo.

Za kraj ove moje priče, tek želim da nam za iduće lokalne izbore u Opuzenu, sve političke stranke budu opremljene računalom i informatički pismenom osobom, koja ima obvezu prema javnosti na transparentan način «doturiti» informaciju, a ne da ovako do istih pokušavamo doći kao u vrijeme nijemaca i partizana, «ubivši» glasnika ili kurira. Tako će nam ta politika biti zanimljivija i dinamičnija, a ne suhoparna i tajanstvena kao što je to danas slučaj.

Oznake: Pametni mulci

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.