17

nedjelja

ožujak

2013

Politička borba započela "osmrtnicom"!



«Osmrtnica» je siguran sam jučer bila tema dana u Opuzenu, promatrali je mi kao «dobru foru», «bezobraznu provokaciju» ili «surovu činjenicu». Ovaj tip (političke) promidžbe do sada u Opuzenu, koliko je barem meni poznato, nije postojao. Nešto slično se pojavilo jednom davno, pred možda 10-15 godina, kada se grupa građana aktivirala kako bi skrenula pažnju na posrnulog diva – tadašnji PIK Neretva. Tada je poruka bila slična, isto osmrtnica, samo su glavni akteri bili neki drugi ljudi.

Ovu posljednju koja je jučer plijenila pozornost svih nas, odnosno malobrojnih koji su je uspjeli vidjet "uživo", donosim u svojem današnjem članku. Kada se vijest jučer proširila mistom, već je bilo kasno jer su je lokalni hadezeovci i ostali kojima se nije svidjela, ni stilom ni sadržajem, odlučili rasparati i ukloniti od znatiželjnih očiju. Zahvaljujući mobitelima s kamerom i društvenim mrežama, "osmrtnica" je preživjela i čini mi se postigla odličan efekt jer kao što znamo, dobra vijest brzo putuje, "loša" još brže.



U jučerašnjem slučaju, da se tako izrazim, zapravo se želi skrenuti pažnja na sve ono što Grad Opuzen (kao institucija) predstavlja. Navedene su maćehe (čitaj: gradska poduzeća) koje su toliko sebične (nesposobne) da nisu svojim radom ostvarile korist (čitaj: radna mjesta, investicije, punjenje proračuna zahvaljujući rezultatima svojeg rada i sl.) za svojeg osnivača (Grad Opuzen) pa je on zbog nedostatka prihoda preminuo. Kada pokušamo, metodom obiteljskog stabla, shvatiti bit, nekakav zaključak je, da je Grad Opuzen zapravo posvojeni sin i samohrani otac, koji je previše vjerovao svojem očuhu i maćehama te je zahvaljujući tome «preminuo od gladi» ostavivši za sobom svoju djecu na milost i nemilost drugima. Dobro, nastavimo ipak u ozbiljnijem tonu.

Kao i sve u mistu, i mene zanima koja bi to politička opcija mogla «sročiti», tko se usudio «uprit» prstom u VLAST? - Da Vam budem iskren, čak nekako razmišljam da nije ni jedna stranka već možda kakva «odmetnuta» skupina građana nezadovoljnih aktualnim stanjem u mistu. Analizirajući političku situaciju u Opuzenu, u članku od prošle subote, napisao sam da su po pitanju izlaska nezavisne liste (ili više njih) na predstojeće lokalne izbore, iznenađenja uvijek moguća.

Nadalje, s obzirom na stil kojim se ova skupina reklamira odnosno ukazuje na goruće probleme grada u kojem živimo, uvjeren sam da je ovo početak jedne vesele predizborne kampanje u Opuzenu. Kada govorimo o političkim pamfletima, kakav je bio ovaj jučerašnji s osmrtnicom, ne zaboravimo da smo već imali nešto slično, mislim da je to bilo 2009. Tada se međutim znalo tko je autor, dapače, nije se ni skrivao.

Nije se radilo o osmrtnici već o stiliziranom HDZ-ovom plakatu s plavom podlogom, na kojem je otprilike pisalo: «Tko je kandidat za gradonačelnika Opuzena na Jambinoj listi?». Tim se plakatom htjelo javno prokazati i diskreditirati svojeg «dojučerašnjeg» kolegu, bivšeg gradonačelnika Olivera Provića, kao osobu sumnjiva morala, jer u Opuzenu, na spomen Jamba, kako onda tako i danas, svi nekako odmahujemo rukom i vrtimo glavom.



Taj potez tada, iako maksimalno nekorektan, nije zavrijedio truda od strane protivničkog tabora (čitaj: NL Olivera Provića, tada u koaliciji s HSS-om) da bude uklonjen, izbrisan ili na bilo koji način prekriven. Upravo suprotno, pokazao je da je bivši gradonačelnik Prović veći gospodin od velike većine svojih dojučerašnjih stranačkih kolega, jer svi koji ga poznaju, svjesni su činjenice da je u Opuzenu sve što danas vidimo, velikim dijelom rezultat i njegova rada i njegove vizije jer je za kratko vrijeme udario temelje razvoja ciloga mista. Ti temelji su kako vidimo, danas pod znakom pitanja.

Tadašnja NL pod njegovim vodstvom ostvarila je odličan rezultat u koaliciji, čak 484 glasova i četiri mandata. Isto tako 2005. njegova nezavisna lista je samostalno dobila čak 438 glasova i četiri mandata. Sumnjam da bi Jambin igrač dobio toliko povjerenje svojih sugrađana.

Dapače, ljudi su u njemu prepoznali kvalitetnu osobu koja voli ovo misto svojim radom, a ne riječima. Prović je želio uvesti red u gradsku blagajnu i funkcioniranje gradskih poduzeća pa je i to navodno jedan od razloga zašto je njegov mandat nakon dvije i pol godine naprasno okončan. O ostavci koju je podnio 20.travnja 2004. Slobodna Dalmacija piše:

„Kako je istaknuo u obrazloženju odluke, na ostavku se odlučio zbog nerazumijevanja i nepovjerenja nekoliko osoba iz samoga vrha opuzenskog HDZ-a, koje su, kaže Prović, privatizirale stranku.“

Da se te 2004. nije dogodio svojevrstan puč, uvjerenja sam da bi projekat državne zemlje do danas bio uspješno završen, a Opuzen bi ponosno stajao uz bok «uspješnijim urbanim sredinama» u Hrvatskoj. Jučer se međutim dogodilo suprotno, spomenuta «osmrtnica» je brzo uklonjena, jer je zapravo u njoj sadržana kompletna «krvna slika» gospodarenja ovim gradom u protekle četiri ili možda osam godina.

Vidjeli smo da ipak boli kad te netko kritizira, a potpuno se razboliš (čitaj: poludiš) kada je ta kritika velikim svojim dijelom i točna.

Oznake: Opuzen, Oliver Prović, osmrtnica, Politička borba započela "osmrtnicom"!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.