21

četvrtak

ožujak

2013

Dogovorena koalicija A-HSS, SDP i HSU

U Opuzenu je dogovorena prva oporbena koalicija! Dogodio se veliki obrat u oporbenom pregovaranju kojim su A-HSS, SDP i HSU postali jedinstvena snaga s M.F. kao kandidatom za gradonačelnika te procijenjenom snagom od 450 do 500 glasova birača. To ih čini glavnim političkim protivnikom HDZ-u i HSLS-u koji su danas na vlasti u Opuzenu dok je HNS, dojučerašnji glavni oporbeni pregovarač, ostao usamljen i čeka nekog novog saveznika.



Iako je potkraj 2012. dubrovačko-neretvanski županijski HNS objavio svoju preporuku lokalnim organizacijama da se na sljedeće lokalne izbore ide u koaliciju s SDP-om, danas je situacija bitno drugačija. S obzirom da ovi koalicijski partneri na državnom nivou imaju očitih problema, razlike u stajalištima oko nekih pitanja toliko su ih udaljile da se rezultati tih razmirica najbolje očituju na već spomenutoj lokalnoj razini. Svakodnevno se kroz medije objavljuju odluke pojedinih lokalnih organizacija, jedne i druge opcije o načinu izlaska na izbore, pa je tako upečatljivo u koliko se zapravo mjesta ti isti «supružnici» nađu na suprotnim stranama.Iako u svim svojim člancima naglasak stavljam na Opuzen, za uvod u cijelu priču iskoristiti ću važnije slučajeve u kojima su SDP i HNS zapravo «suparnici» te možda i razloge koji su doveli do istih.

Eskalacija «sukoba», ako to zapravo tako možemo reći, nastala je u trenutku kada HNS kao mnogo slabiji partner u koaliciji, po formiranju vlasti u državi, traži jako mnogo, puno više nego mu zapravo pripada: mnogo državnih poduzeća, javnih ustanova, ministarstava i sličnih pozicija kako bi uhljebio svoje kadrove. To je SDP donekle «progutao» ali po pitanju «Omble» i Plomina III morao je žrtvovati svoju M.Holy zbog Čačićeve «podmetaljke» (tko je uistine pustio sporni email u javnost doli HNS), pa kasnijeg sukoba Linić – Čačić oko poreza na nekretnine i sl. S obzirom na navedeno, stvorilo se mnogo nezadovoljstva u SDP-u te Milanović, kako bi izbjegao «vlastitu oporbu», koristi Čačićevo povlačenje iz Vlade da podigne svoj rejting u stranci i pokaže svoje «mišiće» unutar četveročlane koalicije.

Svjedočimo njegovoj nepokolebljivoj ambiciji da svoje koalicijske partnere «vrati u normalu»: IDS-u tako za suparnika postavlja Kajina u bitci za istarskog župana te sam izabire nasljednika ministru turizma Ostojiću, što Jakovčić jednostavno mora prihvatiti, dok gdje god može drugom partneru HNS-u postavlja «kajlu» i kandidira SDPovce za gradonačelnike, župane i načelnike bez obzira na njihovu snagu u pojedinim mjestima. Najočitiji primjer je Dubrovnik gdje relativno uspješni Vlahušić (HNS) bije bitku s Nikom Šaljom iz SDP-a. Ako je vjerovati anketama, Šalja, dojučerašnji Vlahušićev zamjenik kojeg je Andro «nečasno» otpustio, tako po Milanovićevoj direktivi, danas vodi bitku s HDZ-om za drugo mjesto u prvom krugu za gradonačelnika Dubrovnika, jer Andro Vlahušić sigurno prolazi kao prvi (po anketama).

SDP je svjestan da su ga IDS i HNS zapravo iskoristili u cijeloj ovoj priči, poglavito zato što im je posljednji rejting na državnom nivou manji od 5%, dok SDP kao glavna stranka koja nosi odgovornost za vladu, u istom tom rejtingu «pada» upravo zahvaljujući HNS-u i IDS-u, koji vole šefovati, a zapravo nemaju neku bitnu snagu na državnoj razini.

Navedeni razlozi tako su doveli u pitanje, međuostalim, i načelno dogovorenu koaliciju SDP-HNS u gradu Opuzenu, koja je službeno najavljena pred kraj prošle godine. Na svojem božićnom domjenku tako su Z.Čulić i A.Lozina, kao predsjednici lokalnih organizacija HNS-a i SDP-a naveli da slijede primjer s državnog nivoa i izlaze zajedno na izbore. Pod paskom HNS-a koji se logično nametnuo kao vođa oporbe u Opuzenu, u nekoliko navrata se pokušalo postići «konsenzus» oko bitnih pitanja te nastojalo stvoriti preduvjete da sve oporbene stranke izađu zajedno pred birače u Opuzenu sa zajedničkim kandidatom za gradonačelnika. Kako su pregovori (razgovori) trajali postajalo je sve očitije da su apetiti pojedinih stranaka i njihovih vođa preveliki, da ne kažem nerealni, a u isto vrijeme sami «jaz» među njima sve izraženiji.

U spomenutim naporima, pokazalo se da SDP i HNS zapravo nisu na istoj strani, jer je SDP očito bio preambiciozan, dok HNS nije bio pretjerano darežljiv. Kako sam već pisao, SDP u Opuzenu na lokalnim izborima sam nema neke prevelike šanse, te mu je koalicija s nekim jedina opcija. HNS s druge strane nije želio «nagraditi» SDP visokom pozicijom jer realno njihova snaga to ne zaslužuje. Cijelo ovo natezanje iskoristio je M.F. koji je prepoznao SDP kao mogućeg partnera svojeg A-HSS-a i izravno im ponudio ono što se ne odbija (navodno drugu poziciju), te tako poentirao HNS-u pred nosom. Također moram naglasiti kako je opuzenski SDP navodno dobio potporu sa Iblerova trga (sjedište SDP-a) za ovu koaliciju s AHSS-om i HSU-om. HSU je inače četvrti partner u državnoj koaliciji koja vodi Vladu te s njim SDP ima najmanje nesuglasica(ipak je ovo interesna grupacija, sjetimo se Sanaderove vlade 2003.-2007.).

Drugi veliki dobitnik, odnosno treći partner cijele ove sapunice je HSU, stranka umirovljenika koja je «jučer osnovana», a dobila je u spomenutoj koaliciji visoko mjesto (navodno četvrtu poziciju). Ta stranka iskoristila je svoju šansu, nudeći se svima s lijeva na desno, a latinska poslovica kaže: TKO BRZO DAJE, DVOSTRUKO DAJE!, pa stoga M.F. tražeći svaku moguću opciju da okupi većinu, nudi «nemoralne» ponude i polako postaje glavni oporbeni lider. Prema informacijama koje su dostupne, ova koalicija je i službeno potpisana te se neće libiti u nju pozvati još koga od političkih čimbenika.

Koalicija AHSS, SDP, HSU tako je probila ovu medijsku blokadu, najavivši svoj pohod prema fotelji gradonačenika i mjestima u GV, ostavivši HNS da svoju priliku traži u mogućem partnerstvu s HSS-om, svojom dojučerašnjom bazom. U kojem će se smjeru uputiti HSS teško je reći, sami će u ovom odnosu snaga teško ostvariti cilj (ulazak u vijeće), a tko će od mogućih partnera biti više poželjan ostaje da se vidi. Očito je i da oni smatraju da vrijede mnogo više nego im se nudi(lo), iako su zapravo svjesni da su «vidjeli i bolje dane». Ne izostavimo i već spomenuti utjecaj Jambe, predsjednika županijskog HSS-a, koji će očito morati birati između svojeg bivšeg stranačkog kolege Čulića odnosno političkog suparnika M.F., jer je njegova (Jambina) riječ ipak zadnja. Opuzenski HSS i dalje «službeno» šuti i nitko ne zna što više čeka?!

Lokalni pravaši, HSP Ante Starčević, prema odluci stranke ne smije koalirati ni s HNS-om ni s SDP-om pa su im oboja ova (koalicijska) vrata zatvorena. Postoji jedino mogućnost da se priklone HDZ-u ili HSS-u (bez HNS-a) ili će na kraju ipak ići samostalno, kako smo već pisali da žele. U svakom slučaju, kao nova snaga, imaju šansu kapitalizirati svoju ambiciju, jer kako vidimo, u ovoj utakmici svi žele pobijediti i spremni su ponuditi sve da u tome i uspiju! Što se tiče pravaša, spomenimo da je očito koliko zapravo «centrala» iz Zagreba gura HSP Ante Starčević u brak s HDZ-om gdje god to može i pod svaku cijenu, dok nezadovoljstvo u stranci kulminira svakodnevnim izlaskom članstva koje to ne može prihvatiti. O tomu nam svjedoči i posljednji događaj u Sinju, gdje je pedesetak članova izašlo iz Ružine stranke prešavši u HDSSD bivšeg pravaša, a danas «glavaševca» Hrvoja Tomasovića.

Od HDZ-a također zasad nikakvih vijesti, javna tajna je njihov brak s HSLS-om koji nitko tko iole poznaje političku scenu u Opuzenu, ne dovodi u pitanje. Očito je da je i njih M.F. malo iznenadio svojim radom u posljednje vrijeme, pa se potajno «preslaguju» pokušavajući zapravo pronaći čarobnu formulu kojom će obraniti «svoju tvrđavu na Neretvi». Hoće li u tome uspjeti i s kojim partnerima vidjet će se uskoro.

Od nekih ostalih opcija čekamo neke nezavisne liste ili možda kakvu novu političku stranku da se osnuje i odmah «bogato» uda?!

Oznake: Opuzen, lokalni izbori, Dogovorena koalicija A-HSS, SDP i HSU

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.