18

četvrtak

travanj

2013

U revijalnom tonu

Nastavljamo u revijalnom tonu, nadovezujem se na neke Vaše komentare pa ću iz njih pokušati stvoriti današnju priču.

POLITIČKA ELITA
Od svih do sada napisanih tekstova, velika većina njih za temu je imala političke stranke u Opuzenu i njihove glavne protagoniste, koji se na svojim pozicijama nalaze već dugi niz godina, koji bez obzira na vlastite rezultate, i dalje smatraju da kako samo njihova čvrsta ruka može vladati njihovom strankom. Zanimljivo mi je da u ni jednoj stranci (HNS,AHSS,HDZ,HSS) ne postoji interni rivalitet koji bi pridonio kvaliteti same stranke, već se svi članovi i ostali čimbenici uglavnom povode nekakvom devizom „gazda je uvijek u pravu“. Ovakvim načinom djelovanja istih, ne možemo nažalost ni očekivati kvalitetniji odmak od ustaljenog ishoda prilikom svakih izbornih rezultata. Počeli smo se poigravati s dHondtovom metodom i zaključak koji se sam po sebi nameće, ide u prilog najjačoj stranci u Opuzenu, odnosno njihovom „dragom“ vođi, aktualnom gradonačelniku.

Neki od Vas u komentarima, toliko zadojeni povjerenjem i vjerom u lokalne hadezenjare, ne promišljaju što kroz neki duži niz godina zapravo takav jedan „ustaljeni“ izborni rezultat Opuzenu donosi ili odnosi. Pisao sam već da bi puno kvalitetnije za stranku na vlasti bilo da je izabrala nekog drugog kandidata za gradonačelnika, jer bi samim tim otvorila sebi vrata u budućnost – mirno bi čekali još barem dva-tri izborna ciklusa lokalnih izbora. Ovako je pred nama vjerojatno opet isti ishod, imat ćemo istog čovjeka na čelu grada, nove četiri godine iste politike, istog odnosa prema nama građanima i zavjet šutnje prema svim bitnim informacijama koje su od presudnog značaja za funkcioniranje jednog grada. Što se tiče drugih „vođa“, nema se ništa bitnije dodati, nazivnik je svima isti – bez obzira koliko se trudili, nisu u stanju iznjedriti svojeg nasljednika jer im svojim dosadašnjim političkim opusom ne pružaju dovoljnu dozu povjerenja i sigurnosti da bi se isti bavili politikom, odnosno na takav način izlagali javnoj kritici.

NEDOSTATAK NOVE GENERACIJE
Jedan zaključak koji se sam od sebe nameće jest indolentnost mladih ili novih ljudi; svi smo spremni kritizirati, propitkivati i ukazivati na ustajalost lokalne političke žabokrečine, ali su tek rijetki od nas spremni ući u tu žabokrečinu, pokušati sami izboriti mjesto u politici odlučivanja pa samim tim i učiniti politiku u Opuzenu zanimljivijom. Svi pokušaji da se npr. organizira NL Most pali su u vodu zbog svima nam znanih razloga, ima mnogo prostora za osnivanje drugih stranaka (npr. laburisti) ali nema svježe krvi koja bi se uključila već sve ostaje na istom ... Hrabrost nam dakle i nije jača strana, dovoljno nam je tek sudjelovati u nekakvim raspravama, gdje branimo ili kudimo aktualne političke elite, nerijetko i bez pravih argumenata.

(DO)GRADONAČELNICE
Jučer smo dobili i posljednju(?) dogradonačelničku kandidatkinju iz redova HDZa pa sada na političkoj sceni sve stranke ili koalicije, u predstojeću utrku kreću sa ljepšim spolom kao svojim partnerima u osvajanje fotelje na adresi Trg kralja Tomislava 1, 20355 Opuzen. Osobno me veseli kandidatura žena jer sam pisao koliko je njihova uloga u društvu važna, potrebna i dobrodošla. Buduća dogradonačelnica iz redova HDZa mi je simpatična i ono važnije, sposobna i elokventna te je sigurno najškolovaniji kadar u lokalnom HDZu. Žao mi je da nije prepoznata kao idealni kandidat za gradonačelnicu, jer koliko mi je poznato, upravo ona i drži „četri kantuna“ u općini. Promatrajući sa strane, zaključujem da joj je najveći nedostatak upravo to što je žena, jer da je kojim slučajem muškog spola, njezini stranački kolege sigurno bi joj dali podršku za gradonačelnika. Njezina protukandidatkinja na listi HNSa je A.Šimović, isto tako sposobna i mlada žena, koja se očito dokazala u poslu koji trenutno obavlja, u suprotnom ni ne bi bila toliko dugo na mjestu na kojem jest. SDP je koalicijskom partneru ponudio A.Lozinu za dogradonačelnicu, a HSP Ante Starčević je istaknuo S.Mušan koju znamo kao entuzijastičnu umjetnicu i slikaricu, voditeljicu lokalnog amaterskog kazališta. Sve četiri zaslužuju pohvalu i nadam se da će kao takve biti prepoznate sutra u gradskom vijeću ili na mjestu dogradonačelnice, ma koja od njih zasjela u tu „fotelju“.

REAGIRANJE
Veseli me da se polako i političke stranke ozbiljno uključuju u ove rasprave na blogu, kako bismo izbjegli sve nedoumice i možebitne „gotove stvari“ koje se na ovom mjestu izriču. HSP AS je tako, po svom predsjedniku Vuli, ovdje javno demantirao bilo kakve dogovore sa HDZom i ostalima, što ide u prilog njihovoj politici prosperiteta i odmaka od trenutnih struktura u mistu. Nadam se da će pravaši tako biti i prepoznati kao trenutno jedina nova politička snaga u Opuzenu, koja neće ustuknuti pred, kako je netko rekao u komentaru, „hijenama“ u lokalnom političkom ringu.

OBJEDE I KOMENTARI
Jedni i drugi, lijevi i desni, pokušavaju vlastite promašaje odnosno promašaje stranaka čije interese zastupaju, ili ih (ne)argumentirano brane, istaknuti kao prednost svoje opcije nad drugom. Saznali smo tako da je HNS preko svojeg dojučerašnjeg predsjednika Čačića kriv što kanalizacija u Opuzenu nije završena. Ova informacija je možda čak i točna, jer su firme povezane s njim u banani pa ljudi nisu u stanju pokrenuti poslove. Međutim, kako onda opravdati sve promašaje HDZa koji je nesumnjivo jedini krivac za propast svih ostalih projekata, od Veletržnice, kina, Poduzetničke zone i sl.? Da li bismo tako mogli opravdati ili optužiti HDZ za cjelokupnu pošast vladavine Sanadera, optužiti aktualnu vlast u Opuzenu za sve afere koje je njihova matica u Zagrebu provela, od afera FIMI Media, Brodosplit, kamioni i sl.? Mislim da ne, jer koliko god pokušali zgaditi naš lokalni HNS sa Čačićem, ne zaboravimo da je HDZ jedina stranka koja je pred sudom optužena za kriminalizaciju i korupciju cijelog sustava državnih poduzeća u vlastitu korist!

Zadržimo se zato u Opuzenu, naši problemi su naša realnost i nastojmo ih riješiti ne osvrćući se na višu politiku.

Oznake: U revijalnom tonu

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.